Volledig scherm
Het oorlogsmonument in Steensel © Jos Houbraken

Steensel heeft nu ook oorlogsmonument

Bevrijding 75 jaarSTEENSEL - Op initiatief van het Steensels Archief werden maandag een tweetal plaquettes onthuld bij de Luciatoren door burgemeester Wim Wouters en wethouder Steven Kraaijeveld.

Op de marmeren platen wordt de 53rd Welsh Division vermeld, die Steensel op 19 september 1944 bevrijdde. Daarop dezelfde tekst die deze divisie heeft geplaatst op het herdenkingsmonument voor hun gevallen kameraden in Den Bosch.

Op een tweede plaquette, die op het rechtopstaande muurtje van het monument is aangebracht, worden alle slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en voor allen die hebben gestreden voor onze vrijheid op buitenlandse missies.

Nagedachtenis

Hierop de tekst ‘Ter nagedachtenis aan allen die vielen voor onze vrijheid, hier en in den vreemde. Zij verdienen het om eeuwig herinnerd te worden’.

De twee plaquettes vormen samen met een natuurstenen ondergrond het monument, dat voor het grootste deel gemaakt is van gerecyclede materialen. Het monument is ontworpen en gemaakt door atelier Lamier en samengebracht door Jan Bierens en Jan Willems.

In alle Eerselse kerkdorpen zijn een of meerdere herinneringsplekken aan de Tweede Wereld oorlog. In Steensel ontbrak een monument.

Wales

Het Steensels Archief wil jaarlijks op 19 september stilstaan bij de bevrijding. Tevens kan het monument een rol spelen bij de 4 en 5 mei-vieringen. Tijdens deze herdenkingsdagen zullen op het monument de Brabantse vlag en de vlag van Wales geplaatst worden.

Voor de Engelse slachtoffers zal er ook een krans met poppies (klap­rozen) neergelegd worden. Het komend jaar is Steensel al aan de beurt om de gemeentelijke viering te verzorgen.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.