Volledig scherm
© Thinkstock

Strijd tegen eikenprocessierups van start in Eersel

EERSEL - Rond deze tijd kruipen de eerste eikenprocessierupsen weer uit hun ei. De gemeente Eersel begint volgende week met een combinatie van maatregelen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Eén van de troeven die Eersel inzet is het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de jeukrups. Op verschillende locaties worden vogelnestkastjes opgehangen. Ook worden bloemen ingezaaid die bijvoorbeeld lieveheersbeestjes aantrekken. 

Bacteriën

Daarnaast gaat de gemeente preventief eiken inspuiten met aaltjes en bacteriën die de rupsen kunnen doden. Eersel belooft dat met grote voorzichtigheid te doen, om te voorkomen dat met dit biologische bestrijdingsmiddel rupsen worden gedood van kwetsbare vlindersoorten.

Een week nadat de eerste rupsen uitkomen, rond 13 april, begint Eersel met het spuiten met nematoden. Dit zijn een soort aaltjes. Een paar weken later- als de eiken ongeveer voor de helft in het blad zitten- worden deze bomen bespoten met bacteriën (Xentari of Turex). Dit zal rond 26 april zijn. Alle bomen worden voor de zekerheid daarna nóg een keer met bacteriën behandeld.

Geluidsoverlast mogelijk

Met regen of iets te harde wind kan er volgens de gemeente niet gespoten worden, omdat de beestjes dan meteen weer wegspoelen of wegwaaien. De gemeente kiest er voor om vooral 's nachts of 's avonds de bomen te behandelen, omdat de werkzame bacteriën niet tegen daglicht kunnen.

Het preparaat wordt met een boomnevelspuit in de bomen gespoten. Om de kruin van de boom te bereiken is veel kracht nodig en dit kan geluidsoverlast veroorzaken, waarschuwt de gemeente. Inwoners binnen de bebouwde kom zijn hier zoveel mogelijk over geïnformeerd.