Directeur  Martijn van den Broek van Van Ham Tenten & Podia.
Volledig scherm
Directeur Martijn van den Broek van Van Ham Tenten & Podia. © Foto DCI Media

Tentenbouwers Van Ham uit Bladel werken nu als loodgieter of monteur van zonnepanelen

BLADEL - De omzet voor festivaltenten en podia valt terug naar nul. Tentenbouwers van Van Ham uit Bladel werken nu als loodgieter of monteur van zonnepanelen.

Veel beroerder dan voor Van Ham Tenten & Podia kan het niet. Net voordat het festivalseizoen op gang komt, slaat de coronacrisis keihard toe. En dan had het bedrijf ook nog geïnvesteerd in een spiksplinternieuw pand.

Honderd procent omzetverlies

,,We hebben honderd procent omzetverlies", zegt directeur Martijn van den Broek van het Bladelse bedrijf dat tenten en podia leverde voor onder meer Bospop en Extrema. Hij meldde zich aan het noodloket voor bedrijven, voor de regeling voor loonkostencompensatie.

Maar daar laat hij het niet bij. Van Ham leent zoveel mogelijk van zijn 35 vaste medewerkers uit aan andere bedrijven. ,,Eentje werkt als loodgieter. Anderen leggen zonnepanelen, werken in de stallenbouw, leggen betonnen fietspaden aan of rijden voor een transportbedrijf van derden", somt Van den Broek op. Ook een kantoormedewerker die ontwerptekeningen maakt is uitgeleend. 

De tentenbouwer helpt bedrijven die het heel druk hebben en extra handjes kunnen gebruiken. ,,We kennen ze als bedrijven die voor ons hebben gewerkt. Nu zijn de rollen omgedraaid en zijn wij hun toeleverancier.”

Zo maakt Van Ham wat er van te maken valt. ,,We moeten elkaar vooruit proberen te helpen en elkaar iets gunnen om hier zo goed mogelijk doorheen te komen. Voor ons is het belangrijk dat onze toeleveranciers het overleven.”

Van den Broek vindt het vanzelfsprekend. ,,Je hoort bedrijven die zeggen: wij kunnen nu niets. Wij konden twee weken geleden ook geen fietspaden aanleggen of zonnepalen leggen. Als ze morgen vragen of we bedden kunnen bouwen voor ziekenhuizen dan gaan we dat doen.”

‘Elke euro proberen te pakken’

Hij voelt zich verantwoordelijkheid voor zijn medewerkers, die niet graag thuis zitten. Maar ook voor de maatschappij, zegt Van den Broek. ,,Er zijn bedrijven die zichzelf zielig vinden en vinden dat de overheid meer moet doen. Maar van thuis zitten en je hand ophouden worden we met z’n allen niet beter. De miljarden die door de overheid worden uitgegeven moeten we straks ook weer met elkaar zien op te brengen. Samen zijn we de maatschappij. Elke euro die we kunnen verdienen proberen we te pakken. Je bent niet voor niets ondernemer geworden."

Streep door festivalseizoen

Tenten bouwt Van Ham voorlopig niet. Ja, het bedrijf plaatste belangeloos een tent bij de plaatselijke voedselbank zodat die weer voldoende ruimte had om met de gewenste afstand van anderhalve meter tussen de medewerkers aan de slag te gaan. Door het komende festivalseizoen zet hij een streep. ,,De horeca kan straks misschien weer open, maar voor een festival gaat het niet werken in een anderhalve meter economie. Ik zie straks echt geen 50.000 mensen bij elkaar staan.”