Teutenhuis in Bergeijk: Ruzie over een sigaar en plastic vorkjes escaleert

VideoBERGEIJK - Ruzies en conflicten, ze zijn er in allerlei vormen en maten. In het Bergeijkse Teutenhuis ging het in het begin om verdwenen sigaren. Eentje, een paar, een rijtje, een kistje. Incidenten volgden op elkaar. Twee plastic vorkjes werden 'gestolen'. Er verdween een klein geldbedrag uit een la. Er werden daarom camera's in de zalen opgehangen maar die waren enkele Bergeijkenaren een doorn in het oog, omdat ze volgens hen de privacy schenden. De politie kwam er aan te pas.  

Een en ander is een Kempische dorpsklucht waardig. Het Teutenhuis is een fraaie boerderij in het midden van Bergeijk. Het gebouw herbergt meerdere instellingen waarvan medewerkers niet met elkaar door een deur kunnen. Het gaat om de heemkundekring, het Eicha Museum, het sigarenmuseum en TIP, zoals de VVV in de Kempen tegenwoordig heet.

Het conflict suddert voort en de gemeente weet er geen raad mee. Het pand is eigendom van de Maatschappij van Welstand. De gemeente is de huurder en verhuurt voor een bescheiden bedrag door aan de instellingen. 

 Wethouder Stef Luijten betreurt de gang van zaken. De gemeente zou van het Teutenhuis een cultuur-cluster willen maken, maar de sfeer is dusdanig slecht dat er nu weinig van te bakken valt. Als er pogingen tot een gesprek worden gedaan, liggen bij wijze van spreken de messen al op tafel. ,,Iedereen gaat meteen in de aanval”, constateert de wethouder. 

Volledig scherm
Bezoekerscentrum Teutenhuis aan de Domineestraat in Bergeijk. © Rene Manders