Volledig scherm
Luchtfoto Oirschot (2017). © Ronald Otter

Tijdelijke plek jeugd Oirschot bij snelweg A58

OIRSCHOT - Voorlopig nog geen permanente ontmoetingsplaats voor jongeren. Gemeente kiest nu voor tijdelijke locatie.

De nieuwe ontmoetingsplek voor Oirschotse jongeren krijgt vooralsnog een tijdelijk karakter. De gemeente probeert groen licht te krijgen voor een locatie tegen de snelweg A58 aan, in de buurt van het zwembad van Laco.

Voor die nieuwe strategie heeft het Oirschotse college gekozen nu het vooralsnog niet haalbaar is om een permanente ontmoetingsplek op te richten aan de Kempenweg. Het oog was gevallen op de omgeving van de containerplaats aldaar, ter hoogte van Den Bongerd. Het zou daarbij niet om een gebouw gaan, maar meer op een beschutte plaats in de buitenlucht, waar de jongeren zelf hun honk kunnen inrichten. Er is een aantal bijeenkomsten geweest met buurtbewoners en daar bleek dat er onvoldoende draagvlak is. Bij het overleg waren ook de jongeren zelf aanwezig. Slotsom is dat omwonenden overlast vrezen en het plan niet ondersteunen.

Grote behoefte

Onder Oirschotse jongeren is grote behoefte aan een nieuwe ontmoetingsplaats, een wens die wordt gesteund door jongerenwerk en politie. De vraag om een eigen plek is er eigenlijk al sinds de sluiting van jongerencentrum Ramblaz, enkele jaren geleden. Dat gebouw aan Barcelona is inmiddels gesloopt met het oog op de bouw van nieuwe woningen.

Voor de plek aan de A58 wordt een vergunning aangevraagd voor twee jaar. Dat is een maximale termijn. Of het zogenoemde JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats) ook zo lang blijft, is afhankelijk van allerlei ontwikkelingen. In dat gebied is immers ook de aanleg van de randweg tussen Kempenweg en Eindhovensedijk voorzien.

Vervolgens zal weer een andere tijdelijke locatie in beeld komen. Ondertussen blijft de gemeente ook uitkijken naar een structurele plek. Dat de optie-Kempenweg niet is gelukt, noemt wethouder Esther Langens (Dorpsvisie) 'jammer'. ,,We kiezen nu voor een tijdelijke locatie, omdat we de jongeren snel een plek willen geven. Het buitenseizoen is al volop bezig en er is grote behoefte aan. Maar we staan niet stil. Het streven blijft om een meer permanente plek te vinden. Er is een aantal locaties in beeld, die we in de komende maanden verder tegen het licht houden." Ook de plek bij de containers aan de Kempenweg blijft daarbij in beeld als een van de mogelijkheden.

Aan een JOP worden strenge voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld als het gaat om het gedrag van de jongeren, het toezicht en de begeleiding. Indien er sprake zou zijn van structurele overlast voor omwonenden, wordt de ontmoetingsplaats weer opgeheven door de gemeente.

  1. Vrouw (62) uit Sterksel overleden bij ongeval op A2: aangehouden vrachtwagenchauffeur werd mogelijk onwel
    VIDEO/update

    Vrouw (62) uit Sterksel overleden bij ongeval op A2: aangehou­den vrachtwa­gen­chauf­feur werd mogelijk onwel

    EINDHOVEN - Op de A2 bij knooppunt De Hogt bij Eindhoven heeft maandagochtend een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Een 62-jarige automobiliste uit Sterksel kwam om het leven door een kop-staart-aanrijding met twee vrachtwagens. De chauffeur van de achterste vrachtwagen, een Poolse man, is aangehouden. Er zijn volgens de politie indicaties dat hij onwel is geworden.