Volledig scherm
Over een aangekondigd migrantenhotel aan De Hoeven in Reusel ontstond weerstand bij omwonenden. © Jurrian Balke / Fotopersburo van de Meulenhof BV

Toetsing migrantenhotels Reusel verbeterd

REUSEL-DE MIERDEN - Een puntensysteem om huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten te toetsen wordt volgende week opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad van Reusel-De Mierden. 

In september verwees de raad het stuk nog terug naar de tekentafel. De Reuselse politiek vond dat er gedifferentieerd moest worden op basis van verblijfsduur. Seizoenswerkers die hier kort komen werken, voelen niet de behoefte om te integreren. Voor hen zijn grote logiesgebouwen aan de rand van de bebouwde kom prima. Arbeidsmigranten die zich langdurig hier vestigen, willen vaak juist wel onderdeel gaan uitmaken van de gemeenschap. Dan is een woning in het centrum geschikter.

Onderscheid

In het nieuwe document wordt wel onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën arbeidsmigranten en hun behoeften. Er wordt alleen gekeken naar ruimtelijke aspecten, zoals parkeergelegenheid, ontsluiting naar de provinciale weg en de loopafstand naar voorzieningen. Na die eerste toetsing volgt nog een heel traject met aandacht voor onder andere het communicatie- en beheerplan. De gemeente hoopt met dit nieuwe instrument tot een meer afgewogen besluit te komen. Twee jaar geleden kwamen omwonenden van De Hoeven 2 in opstand toen een plan voor een migrantenhotel op die locatie hen koud op het dak viel.

De Reuselse fracties toonden zich tevreden tijdens de commissievergadering. Wel zat nog niet iedereen op dezelfde lijn: Fiona Bijl (PvdA) liet doorschemeren liever een aantal grootschalige, goed beheerde huisvestingslocaties te zien dan een heleboel kleintjes. Johan van Dommelen (Samenwerking) zei dat zijn partij juist geen voorstander is van grootschaligheid. Of en waar er een migrantenhotel in Reusel-De Mierden komt, is zelfs als dit document wordt vastgesteld nog geen uitgemaakte zaak. Eerst zal een initiatiefnemer zich met een mogelijke locatie bij de gemeente moeten melden. 

  1. Bergeijk geniet op drukke wieleravond van Australische cyclobeulen

    Bergeijk geniet op drukke wiele­ravond van Australi­sche cyclobeu­len

    Op een prachtige wieleravond hield een kwartet Australische ‘cyclobeulen’ dinsdag huis in de ronde van Bergeijk. Niet alleen waren er vele honderden toeschouwers aan de meet te vinden. Ook Bergeijkenaren kwamen in heerlijke weersomstandigheden massaal uit de huizen om de galavoorstelling van de ‘Down Under-hardrijders’ te aanschouwen. Ze domineerden zoals een Kempencriterium zelden is gedomineerd en bezetten de eerste vier plekken in de eindrangschikking.