Volledig scherm
Roel van Dommelen, Ed Buylinckx, Marion Vugts en Mayke Jacobs (v.l.n.r.) van Pardoes. © FotoMeulenhof

Toneelclub Pardoes uit Netersel blijft zichzelf vernieuwen

EINDHOVEN - Het begon 25 jaar geleden plotseling: Pardoes. ,,We waren met zo'n vijftien toneelspelers actief onder de vlag van de Katholieke Vrouwenorganisatie. Dat was een rare constructie." Een afzonderlijke toneel-vereniging werd opgericht.

Toneelvereniging Pardoes is geen club die het houdt bij één of twee voorstellingen per jaar. Bijna elke leerling van de basisschool komt al in aanraking met Pardoes door de schoolmusical, waar de club tekent voor de regie. En daar houdt het niet op, want ook theaterworkshops passen in het arsenaal van de Neterselse toneelvereniging. ,,Bij enige regelmaat houden we zo'n workshop. Om onszelf te ontwikkelen maar ook om nieuwe leden te werven", vertelt de 27-jarige Ed Buylinckx, die elf jaar geleden via zo'n workshop lid is geworden. ,,Dus onze activiteiten zijn wat breder dan alleen toneelspelen. We proberen een of twee voorstellingen per jaar te doen."

Ook in het toneelspel zelf heeft Pardoes een ontwikkeling doorgemaakt, vertelt Buylinckx. ,,Waar we eerder dan een onderscheid hadden in volwassenen- en kindertoneel, zetten we nu meer in op familietoneel."

Zwaar belast

Pardoes telt ongeveer 25 actieve leden. Worden die leden niet onevenredig zwaar belast? Volgens Buylinckx valt dat wel mee. ,,We krijgen veel steun van niet-leden. Als hen maar duidelijk gemaakt wordt wat ze moeten doen. Dat is meteen ook de kracht van een kleine kern als Netersel."

Nu ligt de focus op de jubileumvoorstellingen die op 2, 3, 9 en 10 november worden gespeeld. Waar eerder de voorstellingen werden gehouden in zaal Hooijen en gemeenschapshuis De Poel, wordt nu de activiteitenruimte De Muilerij nabij het sportpark tot theater omgebouwd. Buylinckx: ,,Hierbij krijgen we volop steun van vrijwilligers om het decor en de tribunes op te zetten, licht en geluid moeten worden geregeld en we organiseren daar voorzieningen als horeca, toilet en garderobe, inderdaad een hele klus."

Wat nog meer de kracht is van de club? ,,We hebben het geluk dat we een paar mensen beschikbaar hebben die zelf een stuk kunnen schrijven, want het is vaak moeilijk om een geschikt stuk 'uit de boeken' te halen", vertelt Annelies Maas, een speelster van het eerste uur.

Volgens Maas worden het bijzondere voorstellingen. ,,We hebben een mix gemaakt van een aantal sprookjes en daar komt een verrassend mooi verhaal uit onder de titel 'Lang & Gelukkig'. Met Jelske van Dooren hebben we een professionele regisseuse die het allemaal in goede banen leidt."