Volledig scherm
De voorstelling ‘Iets met boeren’ beoogt op lokaal niveau boeren en niet-boeren dichter bij elkaar te brengen. © DCI Media

Toneelvoorstelling ‘Iets met boeren’ in Hooge Mierde toont aan hoe schrijnend de boer is

HOOGE MIERDE - Om aan te geven hoe schrijnend de positie van de Nederlandse boer is, tekenen de gemeenten Reusel-De Mierden en Sint Anthonis voor een toneelvoorstelling met als titel ‘Iets met boeren’. De voorstelling beoogt op lokaal niveau boeren en niet-boeren dichter bij elkaar te brengen. Zondagmiddag was de kick-off in Hooge Mierde.

Er ligt een rumoerig jaar achter ons. Het platteland kwam in opstand. Niet eerder trokken zoveel boeren uit het hele land zo van leer. Food Up! Brabant, een organisatie die zich bezighoudt met vernieuwing van het voedselsysteem, nodigde twee Brabantse gemeenten uit voor een pilot in de vorm van een theatervoorstelling ,,We kozen voor Reusel-De Mierden en Sint-Anthonis omdat in deze gemeenten al een beweging is ontstaan om meer begrip te vragen voor de situatie van de boer. Zij zijn de koplopers in deze vernieuwingsdrang'', zo verklaart Marcel Webster zondagmiddag de keuze in Hooge Mierde.

Reusels wethouder Peter van de Noort kan zich in gemeenschapshuis De Schakel helemaal in deze woorden vinden. ,,Wij zijn als gemeente Reusel-De Mierden al in 2012 de dialoog aangegaan met de plaatselijke agrarische bevolking. Dit project komt daarin als geroepen en dus is een ondersteuning van onze kant vanzelfsprekend.”
Op verzoek van Peter Dictus van Bureau Pees, producent en schrijver, beklimmen zondagmiddag zes mannen en vijf vrouwen uit de gemeente het podium van De Schakel. Hij legt uit. ,,Wij zijn uitgenodigd om het project artistiek en productioneel uit te voeren. Ons bureau zet vooral in op voorstellingen met een sterk lokaal karakter. Het optreden maakt deel uit van een groter proces dat de gemeente begeleidt om boeren en niet-boeren wat dichterbij elkaar te brengen. Wij doen dat door spelenderwijs meer inzicht te verschaffen in de complexe situatie rondom de landbouwtransitie.”

Talenten

Marleen Hendrickx en Corné van Sprundel van Bureau Pees verzorgen op het podium de instructies voor het elftal lokale amateurtoneelspelers. Om meer te weten te komen over hun talenten krijgen ze rollen toebedeeld van koe tot minister. ,,Zolang ik minister ben wordt er niet gehalveerd.” Het gaat er amicaal en plezierig aan toe en waar nodig moet de proefscène over. 

Wordt het een wat luchtige of meer serieuze uitvoering? Volgens Dictus beide. ,,Het mooiste theater bevat altijd een mengeling van licht en zwaar, van humor en ernst. Maar als het thema ernstig is hoeft de uitvoering dat nog niet te zijn''.

De voorstellingen vinden in de maand mei plaats in Sint Anthonis en Reusel-De Mierden.