Trouwe Agio-medewerker wil weinig kwijt over miljoenenbonus: ‘Hoeveel het precies is, gaat je niets aan’

DUIZEL - De 3.200 'sigaren-makers' van Royal Agio mogen samen tien miljoen euro verdelen. Dat klinkt mooi en wordt door veel werknemers enthousiast ontvangen, maar ondertussen maken velen zich wél zorgen over hun baan.

Oudere kerels barsten in snikken uit, opgedofte dames vallen elkaar met betraande ogen in de armen. Het 'feel good'-filmpje over de dikke eindejaarsbonus waarbij een Amerikaans bedrijf tien miljoen verdeelt over het personeel ging drie weken terug de hele wereld over. Maar dat was Baltimore. Ook in Duizel is tien miljoen euro onder de werknemers verdeeld. Maar dat is wel op z'n 'Duizels' ontvangen: veelal opgetogen maar ook nuchter. Niet te gek. En her en der klinken cynische geluiden of gemopper over de gehanteerde verdeelsleutel.

115 jaar lang was 'Koninklijke Agio' in handen van de familie Wintermans. Wat Philips voor Eindhoven was, is Agio voor Duizel. Roemruchte merken zoals Agio, Balmoral, Panter and Mehari's worden in meer dan honderd landen verkocht. Maar het bedrijf is verkocht. Het afscheidscadeau is verdeeld naar rato van salaris en dienstjaren: wie er langer werkt, krijgt meer. Ook uitzendkrachten die langer dan een jaar bij het bedrijf aan de slag zijn, krijgen een geldbedrag. Een snelle rekensom leert dat de werknemers 3.125 euro gemiddeld tegemoet kunnen zien.