Volledig scherm
Het huis in Eersel waar Ayahuasca-sessies werden georganiseerd is afgesloten

Twaalf kilo ayahuasca in Eersel aangetroffen na inval politie

EERSEL - Twaalf kilo ayahuasca werd er aangetroffen in de Eerselse woning die op slot ging nadat iemand overleed na een 'healing-sessie'. Alle verdachten zijn inmiddels op vrije voeten.

Geen van de aangehouden medewerkers van het Spaanse bedrijf dat in Eersel spirituele sessies hield met de indianendrug ayahuasca, zit nog vast. Ze worden nog wel verdacht van dood door schuld vanwege het overlijden van een Hongaarse man na een bijeenkomst. Verder lag er in de woning twaalf kilo ayahuasca, dat wordt beschouwd als een harddrug.

In dat laatste geval richt justitie de pijlen wellicht op het Spaanse bedrijf Inner Mastery International, dat de sessie organiseerde. Verder moet worden uitgezocht welke medewerkers aanwezig waren bij de bijeenkomst die de Hongaarse man mogelijk fataal werd.

De politie viel eind april met veertig agenten de woning in Eersel binnen toen een sessie met de indianendrug ayahuasca op het punt van beginnen stond. Vier mensen werden daarbij aangehouden. Een paar weken eerder was na een sessie een Hongaarse man om het leven gekomen. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Dat laatste zegt een woordvoerder van het Spaanse bedrijf. Volgens haar had de man overigens geen ayahuasca gebruikt, maar het tripmiddel iboga.

Ayahuasca is een soort thee, gemaakt van een plantenmengsel en afkomstig uit het Amazonegebied. De drug veroorzaakt hallucinaties. Inname gaat vaak gepaard met overgeven en diarree. Het actieve stofje, DTM, is verboden. Om die reden heeft de gemeente de woning voor vier maanden gesloten. Burgemeester Joseph Vos van Eersel schaart zich achter de oproep van collega Ahmed Marcouch van Arnhem. Die vindt dat het Openbaar Ministerie hard moet optreden tegen ayahuasca-ceremonies.