Volledig scherm
Tijn Kolsteren tijdens Serious Request 2016 in het Glazen Huis in Breda. © ANP Kippa

Twee jaar na het overlijden van Tijn: Hier gaat het ingezamelde geld naar toe

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Tijn Kolsteren overleed. Het toen nog 6-jarig jongetje uit Hapert veroverde ieders hart toen hij bij 3FM Serious Request in Breda 2,5 miljoen euro ophaalde voor kinderen in oorlogsgebieden met zijn zelfbedachte nagellakactie. 

Tijn had hersenstamkanker. Behandelingen hielpen niet meer en dienden enkel als doel om zijn leven te verlengen. Op 7 juli 2017 overleed hij. Een week voor zijn zevende verjaardag. 

De nagellakactie kreeg tijdens Serious Request massale navolging. In eerste instantie was het de bedoeling dat Tijn 100 euro zou doneren. Dit bedrag wilde hij bijeen halen door mensen hun nagels te lakken. Die zouden 1 euro moeten doneren. Wie z’n nagels niet wilde laten lakken, moest tien euro doneren.

Hype

Volledig scherm
Tijn in het Glazen Huis waar hij nagels mocht lakken van omstanders. © ANP Kippa

Dj Domien Verschuren vond dit zo'n goed idee dat Tijn nagels mocht gaan lakken vanuit het Glazen Huis. Er werd een speciale opening gemaakt bij de brievenbus waar iedereen die maar wilde z'n nagels kon laten lakken. Via social media ontpopte de actie helemaal tot een ware hype. Iedereen deed mee. Jong, oud, bekend en niet bekend. 

Deze actie wordt door Tijns ouders voortgezet tijdens Serious Request 2017. Alleen is het dan niet bij het Glazen Huis, dat dat jaar in Apeldoorn stond, maar in een Glazen Nagellakstudio op de Grote Markt in Breda. Met als doel € 77.777,- op te halen voor Serious Request 2017.

In mei en juni van 2017 zette cabaretier Youp van 't Hek de actie LAK. voor Tijn op. Tot 7 juli 2017 kon via een website voor tien euro een potje nagellak worden besteld. De opbrengst van 1,2 miljoen euro ging naar de Stichting Semmy, die zich inzet voor kinderen met hersenstamkanker.

Behandelmachine

Het opgebrachte geld heeft Stichting Semmy apart gezet om een speciale behandelmachine aan te schaffen. Met die machine kunnen katheters bij de hersenstam worden geplaatst en daarmee worden medicijnen toegediend. Hersenstamkanker kan zo beter behandeld worden. De machine is er nog niet, maar de locatie waar die komt is al wel bekend: het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. 

,,Zij zijn nu bezig met het opzetten van een behandelprotocol (trial) voor een behandeling (CED) waarbij de machine nodig is. Zodra deze trial door alle instanties is goedgekeurd zal de machine aangeschaft kunnen worden. Van ons hebben ze al ruim anderhalf jaar groen licht maar het blijkt helaas door diverse oorzaken veel lastiger dan vooraf door alle betrokkenen werd gedacht,” zeggen John en Nicole, de oprichters van Stichting Semmy. 

Opleidingen

Naast de machine kan met het opgebrachte geld ook chirurgen worden opgeleid die uiteindelijk met de nieuwe machine gaan werken. Het geld nu nog op een aparte rekening van de stichting en zal enkel en alleen gebruikt worden voor opleiding van artsen en CED-behandelingen. 

Stichting Semmy krijgt ook na de dood van Tijn nog af en toe donaties binnen onder vermelding van ‘Ter nagedachtenis aan Tijn’. ,,We merken dat de nagellak-actie voor veel bekendheid heeft gezorgd, nog altijd. Daar zijn wij uiteraard Tijn en zijn ouders en broertje heel erg dankbaar voor.”