Volledig scherm
Net als de molen in dezelfde straat staat ook de kapel in de steigers. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijne

Twee monumenten in Luyksgestel in de steigers

LUYKSGESTEL - De Kapellerweg in Luyksgestel herbergt ondanks de korte lengte twee rijksmonumenten: De molen De Grenswachter uit 1891 en de Heilige Kruiskapel uit de 17e eeuw een eindje verderop. Zij staan de komende tijd in de steigers voor onderhoud.

De Vrienden van de Kruiskapel zamelden binnen hun leden de nodige financiën in om de buitenkant van het gebouwtje aan te pakken. Dat is noodzakelijk, want sommige bakstenen scheuren of zitten los. Ook is het voegwerk in slechte staat. De steigers met bemanning moeten die problemen oplossen.

De steigers rond de molen De grenswachter zijn ‘verpakt’ in grote, witte doeken om het wegwaaien van stof tegen te houden en nieuwe voegen goed te laten uitharden. Achter die doeken poetsen gereedschappen verslechterd voegwerk weg, waarna er plek is voor een mooi nieuw laagje.

Volgens de kersverse molenaar Jan Schuddemat (68) die sinds juli ‘op De Grenswachter zit’ schrikken de restauratiewerken bezoekers aan de molen niet af. ,,Niemand draait om. Het heeft ook wel iets, zo’n ingepakte molen. Alleen draaien de wieken nu niet, maar voor de rest kan iedereen gewoon de binnenkant bewonderen.”

lees verder onder de foto

Volledig scherm
De restauratie aan molen De Grenswachter in Luyksgestel. © Foto van de Meulenhof/Dave Hendr

Camiel Damen (41) van Erfgoed Advies Groen, die de werkzaamheden met de gemeente Bergeijk begeleidt, onderzoekt hoe veel voegwerk aan vervanging toe is. ,,Vooral de westelijke helft heeft nieuwe voegen nodig. Voegen blijven veertig jaar goed. Uit de historie van De Grenswachter blijkt dat hij ook al in de jaren dertig en zeventig werd aangepakt. In 2007 was de laatste restauratie.”

Molenbouwer Peter Coppens (49) schat dat het uithakken van de voegen een paar weken kost. ,,Daarna moet de buitenkant goed drogen voordat de nieuwe voegen erin kunnen. Voor de kerst zijn we klaar.”