De Muzenval in Eersel.
Volledig scherm
De Muzenval in Eersel. © DCI Media

Tweespalt in Eerselse politiek over reorganisatie Muzenval

EERSEL - De Eerselse politiek is hevig verdeeld over het plan om de Muzenval om te vormen tot gemeenschapshuis plus. 

De meeste oppositiepartijen willen het cultureel centrum meer tijd gunnen financieel op te krabbelen nu nieuw beleid zijn vruchten afwerpt. De coalitie vindt de tijd wel degelijk rijp voor gesprekken over reorganiseren, gezien eerdere financiële problemen.

Gaat het eigenlijk wel zó slecht met de Muzenval dat een reorganisatie nodig is? Het was één van de prangende vragen van oppositiepartijen tijdens de politieke discussie over de beoogde reorganisatie van de Muzenval in de commissievergadering.

Gemeenschapshuis plus

In het raadsvoorstel van het college staat het klip en klaar: er moeten banen geschrapt worden om de Muzenval financieel weer gezond te maken. Bovendien zou het centrum een gemeenschapshuis plus moeten worden, waarin organisatie van culturele activiteiten niet meer voor rekening komt van de Muzenval zelf.

Er kwamen gisteravond zoveel tegenstrijdigheden aan het licht dat enkele oppositiepartijen (Kernbeleid, PvdA-GroenLinks, en D66) twijfelen of zo’n ingreep nu al te rechtvaardigen is.

Zo maakte directeur Joyce Hamers tijdens haar inspreekronde duidelijk dat de Muzenval er financieel helemaal niet zo slecht meer voor staat: in 2018 en vorig jaar was de exploitatie sluitend. Bovendien zouden personeelskosten al zijn teruggebracht. ,,Dit voorstel is gebaseerd op achterhaalde getallen.”

Toon

Paul van Boxtel (D66) wees daarnaast op de discrepantie tussen de toon van het raadsvoorstel-die voorsorteert op bezuinigen op personeel -en de uitleg van wethouder Léon Kox. Die liet aan de raadscommissie weten dat de uitkomsten van het reorganisatietraject nog open liggen (,,We moeten met alle partijen het gesprek aangaan”). Van Boxtel: ,,In het voorstel komt elf keer het woord reorganisatie voor: een forse term. Ik hoor u nu iets anders zeggen.”

Kox benadrukte dat het een brief van de Muzenval-leiding was die hem triggerde met de plannen voor het gemeenschapshuis plus te komen. ,,We opereren vanuit de vraag die door de Muzenval zelf is opgeworpen: welke missie moeten we in de toekomst krijgen?” De goede stappen die zijn gezet ontslaan Kox naar eigen zeggen niet van de plicht ,,onderzoek te doen naar herprofilering en financiële exploitatie.”

Financiële struggles

De ESA-wethouder kon op steun van zijn fractie rekenen. Die liet bij monde van raadslid Rik Spooren weten dat de Eerselse politiek haar ogen niet moet sluiten voor eerdere ,,financiële struggles” van de Muzenval. Eerdergenoemde oppositiepartijen adviseerden de gemeenteraad de Muzenval een kwartaal de tijd te gunnen om de zaken verder op orde te krijgen, en het voorstel te schrappen van de politieke agenda. Coalitiepartijen en oppositiepartij CDA gingen daar niet in mee.

  1. Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’
    PREMIUM

    Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’

    HOOGELOON - Ze schrikt zich een ongeluk. ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot', schreeuwt een man met een vuurwapen in zijn hand en bivakmuts over z'n hoofd in woning in Hoogeloon tegen haar vader. Normaal doen ze 's avonds nooit de deur open. Maar ze dachten deze donderdagavond iets na zeven uur dat een van de broers thuiskwam. Nu staan ze in het halletje van hun huis aan de Ten Eiken neus aan neus met twee gewapende mannen.