Volledig scherm
Cartierheide (archieffoto). © FotoMeulenhof

Twijfel blijft bij oppositie Eersel over uitkijktoren Cartierheide

EERSEL - De Eerselse oppositie staat nog steeds niet te springen om de portemonnee te trekken voor de bouw van een uitkijktoren en opknapbeurt op de Cartierheide. Ook niet als een deel van de totale kosten (9 ton) wordt betaald uit de Brainport Regio Deal.

Oppositiefracties D66, PvdA-GroenLinks en Kernbeleid betwijfelen of de gemeente voldoende anticipeert op de grotere toeloop van bezoekers naar de Cartierheide als de uitkijktoren er komt. Egbert-Jan Plas (D66) voorziet parkeerproblemen, omdat er geen extra parkeerplaatsen zijn gepland. Daan van den Broek (PvdA-GroenLinks) uitte tijdens een commissievergadering zijn zorgen over de gevolgen voor de natuur. ,,We hebben ooit als gemeente besloten de Cartierheide vooral als natuurgebied te zien. Nu gaan we er juist meer mensen naar toe jagen.”

Wethouder Léon Kox zag daar minder kwaad in. ,,Mensen moeten die natuur ook kunnen beleven.”

Brainport Regio Deal

Naast de bouw van de toren wil Eersel-samen met de gemeente Bladel- de Cartierheide een opknapbeurt geven, door paden te vernieuwen en belevingsroutes te ontwikkelen. De kosten daarvoor bedragen in totaal 9 ton.

Het college wilde de bouw van de toren (goed voor 3 ton) aanvankelijk financieren door eenmalig een bedrag te storten in een reserve voor de toeristensector. De oppositiepartijen stemden tegen dit voorstel. Dat geld kon beter besteed worden aan verduurzaming van zwembad de Albatros, vonden zij.

Er ligt nu een nieuw plan voor financiering van de toren en upgrade van de heide. Eersel en Bladel betalen elk zo’n 3 ton. De rest wordt gefinancierd uit de Brainport Regio Deal. De bijdrage van Eersel komt voor ongeveer de helft uit de toeristische reserve, een ander deel komt uit de algemene reserve. De gemeenteraad neemt op 28 januari een besluit over de co-financiering.