Volledig scherm
De locatie aan de Logtsebaan in Spoordonk waar een nieuw varkensbedrijf met 16.000 biggen zou verrijzen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Varkensboer in hoger beroep rond megastal Spoordonk

SPOORDONK - Varkenshouder Johan van Hal gaat in hoger beroep toch proberen zijn geplande megastal aan de Logtsebaan in Spoordonk te realiseren. De zaak wordt aan Raad van State voorgelegd. De provincie zal de uitspraak van de hoogste bestuursrechter afwachten en zich dan pas opnieuw over de zaak buigen, zo werd dinsdag bekend.

De plannen voor de stal met 16.000 varkens houden de gemoederen in Spoordonk al lang bezig. Het perceel grenst aan De Kampina, een van de natuurgebieden die gevoelig is voor de te grote hoeveelheid stikstof die er neerdaalt. Van Hal kreeg echter jaren geleden al een natuurvergunning van de provincie en een bouw- en milieuvergunning van de gemeente. 

Maar mede omdat onlangs bleek dat het te soepele Nederlandse stikstofbeleid niet aan de Europese regels voldoet, stelde de rechtbank die oude vergunningen weer ter discussie. De Bossche bestuursrechter gaf de provincie en de gemeente een tik op de vingers. Zo waren de gevolgen voor De Kampina onvoldoende in beeld gebracht. Het bracht de rechtbank tot een bijzonder oordeel. De onherroepelijke natuurvergunning van de provincie moest opnieuw worden bekeken. Daarna zou de bouw- en milieuvergunning pas opnieuw kunnen worden beoordeeld door de gemeente. En pas als laatste stap zou de nieuwe vergunning die ondernemer Van Hal aanvroeg weer op tafel komen.

Landelijke aandacht

Die uitspraak heeft landelijk aandacht getrokken.  Immers, het vernietigen door Raad van State van het Nederlandse stikstofprogramma PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) zou geen gevolgen hebben voor vergunningen die al definitief toegewezen waren. De Bossche rechtbank ziet dat anders, met mogelijk grote implicaties voor andere reeds verleende vergunningen. 

Dat is voer voor juristen en politici. ,,We zijn zelfs benaderd door de commissie-Remkes", zei Johan van Hal dinsdagavond, doelend op de commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes die oplossingen zoekt voor de huidige stikstofcrisis. ,,Advocaten uit heel Nederland volgen onze zaak.”

In de kwestie-Spoordonk heeft de provincie Brabant besloten om niet in hoger beroep te gaan. Daarmee moeten Gedeputeerde Staten straks een nieuw besluit nemen: is een megastal op die locatie toegestaan? Die heroverweging vindt pas plaats na het hoger beroep, stelt de provincie, die inmiddels onomwonden tegen de plannen is. ,,Met uitzondering van de initiatiefnemer proberen alle partijen de komst van een groot varkensbedrijf op deze locatie te voorkomen. Ook door de provincie wordt dit initiatief vanuit het maatschappelijk oogpunt ongewenst geacht", aldus een woordvoerder.