Volledig scherm
© Bert Jansen

Varkensboer uit Wintelre eist geld van provincie

WINTELRE - Varkenshouder Jan Hoppenbrouwers uit Wintelre vindt dat de provincie Noord-Brabant alle schade voor een mislukt verplaatsingsplan voor haar rekening moet nemen, bleek dinsdag tijdens een rechtszaak.

De provincie is bereid ruim 537.000 euro aan Hoppenbrouwers te betalen, maar vindt dat Hoppenbrouwers de rest van de schade maar op de gemeente Reusel-De Mierden moet verhalen. Hoppenbrouwers is het daar niet mee eens en vroeg bij de Raad van State om de provincie te dwingen minimaal een ton meer op te laten hoesten.

Eerder bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat Brabant ruim 15.000 euro meer aan de varkenshouder moet betalen. De provincie legt zich bij de uitspraak neer, Hoppenbrouwers niet. Die vindt dat de provincie de hoofdschuldige is voor het mislukte, ruim tien jaar oude plan om zijn varkenshouderij van Wintelre naar De Hoef te verplaatsen. Vorig jaar nog besliste de Raad van State dat de provincie flink de plank mis heeft geslagen in de kwestie Hoppenbrouwers. Immers, ruim tien jaar geleden was iedereen, inclusief provincie en gemeentes, het erover eens dat Hoppenbrouwers' veehouderij beter van de kwetsbare locatie in Wintelre naar het toenmalige landbouwontwikkelingsgebied in De Hoef kon verkassen. Maar lopende de procedure weigerde de provincie onverwacht een ontheffing voor de nieuwe locatie in De Hoef te geven.

Jaren later vernietigde de Raad van State dat besluit. Weliswaar verleende de provincie opnieuw een ontheffing aan Hoppenbrouwers, maar vervolgens ging de gemeente Reusel-de Mierden dwars liggen. Die wilde Hoppenbrouwers' veehouderij niet meer in De Hoef hebben. Door al die vertragingen heeft de varkenshouder enorme materiële en immateriële schade opgelopen. Die wil hij verhalen op de provincie. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak over het schadebedrag dat de provincie moet betalen.