Volledig scherm
© Thinkstock

Vee-roosters weg in Wintelre

WINTELRE - De gemeente Eersel laat momenteel de twee vee-roosters verwijderen uit de Oostelbeersedijk in Wintelre. In verband met dit werk is de straat tot 20 juli deels afgesloten.

Vijf en zes jaar geleden zijn er aan de Oostelbeersedijk ter hoogte van Kreiel voorzieningen ten behoeve van het wild aangebracht. Dit betreft onder meer twee vee-roosters in de weg, twee wildroosters in het fietspad, wildrasters langs de weg en een kleine wildtunnel.

De voorziening voor reeën en amfibieën is aangelegd als onderdeel van het Landinrichtingsplan Wintelre-Oerle.

Al jaren houden de roosters de gemoederen bezig. Direct na de aanleg kwamen de eerste klachten. Zo was de afstand tussen de staven in de wildroosters te groot. Wandelaars, rolstoelers en ruiters konden de roosters lastig passeren. Medio 2014 werd dit opgelost door de plaatsing van een fijner rooster in het fietspad.

De geluidsproductie bleef een probleem doordat autoverkeer te hard over het rooster rijdt. Ook bleek dat fietsers regelmatig een lekke band oplopen doordat het rooster in het fietspad te hoog ligt. Er geldt ter plaatse een maximumsnelheid van dertig kilometer. Uit snelheidsmetingen tussen de beide roosters/ drempels is gebleken dat de snelheid inderdaad veel te hoog is. Bijkomend nadeel is dat de toegepaste vee-roosters regelmatig kapot gaan door de zware verkeersbelasting en dat geeft veel geluidsoverlast in de omgeving.

Dit voorjaar is er een laatste reparatie uitgevoerd aan beide vee-roosters. Onlangs is geconstateerd dat één van de roosters door de zware verkeersbelasting opnieuw is kapotgegaan en niet meer te repareren is.

De oorspronkelijk in het najaar geplande werkzaamheden worden door deze calamiteit nu met spoed uitgevoerd.