Volledig scherm
© Thinkstock

Veel Kempisch kapitaal in rijkenlijst Quote 500

Ruim 7.000.000.000 euro. Dat is het vermogen van een twintigtal rijksten en de drie rijkste families in de regio. Althans, volgens het zakenblad Quote.

'Val kapot'. Peter Gillis (56) uit Vlierden baalt als een stekker als hij van de redactie van Quote hoort dat hij dit jaar buiten de lijst met rijkste Nederlanders zal vallen. En dat laat-ie horen in een kort mailtje. De niet om zijn bescheidenheid bekendstaande eigenaar van de vakantieparken van de Oostappen Groep uit Asten laat het er niet bij zitten en vlamt in zijn Porsche naar de redactie van het blad. Met op de achterbank een grote boodschappentas met daarin de volledige boekhouding om aan te tonen dat hij er wél in hoort.

Het Quote 500-team rekende mee en nu staat een van trots glimmende Gillis er weer in. Voor de vierde keer, ditmaal op plek 464 met een vermogen van 85 miljoen euro.

Maar niet iedereen staat te juichen om de notering in de lijst. Toen Wim van der Leegte (71), de meeste vermogende Zuidoost-Brabander, een paar jaar geleden vernam dat hij inmiddels was opgeklommen naar het selecte gezelschap met miljardairs, hoort hij dat schouderophalend aan. ,,Dat geld zit allemaal in panden, machines, voorraden en debiteuren", zei de voormalig VDL-topman destijds. Nu staat de inwoner van Duizel op plek 16 met 1,6 miljard. Hij pluste dik 23 procent dankzij nette jaarcijfers.

De andere regio-miljardair is nog steeds textieltopman Jan Zeeman (76) op nummer 31. Hij maakte onlangs bekend zijn 260 voetbalvelden grote landgoed in Lage Mierde open te stellen voor het publiek. Klinkt sympathiek maar dat heeft vooral een belastingtechnische aanleiding.

Groothandel

Twee rijken uit de Kempen dus, maar het blijken lang niet de enige die er goed aarden: vleesvoorman Erik van Loon uit Eersel, sigarenbaas Ad Wintermans van Agio in Duizel, de gebroeders achter groothandel Schippers uit Bladel, de Bergeijkse boerenzoon Kees Koolen (Booking.com) en transportbroers Kees en Ad Kuijken van KLG in Eersel staan allemaal stevig in de lijst. En die KLG-broers met een geschat vermogen van 120 miljoen euro hadden eigenlijk al veel eerder in de Quote moeten staan, maar het blad bekende ze niet niet op de radar te hebben. Dus komen ze dit jaar nieuw binnen, net als Wil van Beek van ZND, de Zuid-Nederlandse Draadtrekkerij in Valkenswaard.

Wie net als Gillis de Quote 500 als bijbel ziet en ook een plaats in de lijst ambieert kan maar beter snel de handen uit de mouwen steken: de 'armste' rijkaard dit jaar is getaxeerd op een slordige 80 miljoen.

Volledig scherm
De rijksten van Kempen © Kerstin Zabransky