Volledig scherm
© Thinkstock

Veel minder boeren in Bladel, maar aantal dieren blijft nagenoeg gelijk

BLADEL - Het aantal veehouderijen in Bladel is gedaald van 219 in 2000 naar 88 vorig jaar. De afname zit hem vooral bij de varkensbedrijven, met 73 procent.

Jaarlijks stoppen tien à vijftien agrariërs in Bladel met hun bedrijf, schat wethouder Fons d'Haens in. ,,Door de aangescherpte regels overwegen steeds meer ondernemers de toekomst van hun bedrijf en - eventueel - om ermee te stoppen.''

De gemeente Bladel heeft de stand van zaken in het landelijk gebied opgenomen in een rapportage. Deze beschrijft hoe de ondernemers op het platteland er voor staan en wat de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn. Jaarlijks vinden er tellingen plaats onder actieve boerenbedrijven. In achttien jaar tijd nam het aantal varkensbedrijven af met 73 procent, rundvleesveebedrijven met 59 procent, pluimveebedrijven met 46 procent en melkveebedrijven 45 procent.

Die ontwikkeling zet zich ook nu nog door. ,,We zien veel agrariërs op leeftijd die overwegen wat ze met hun bedrijf moeten", zegt d'Haens. ,,Soms is er geen opvolging of staat de boer voor een investeringsmoment. Zo'n beslissing neem je voor de komende tien jaar. Je wil weten waar je aan toe bent. Voor een boer die midden veertig is, kan de gedachte zijn: kan ik beter mijn rechten te gelde maken? Die zijn namelijk verhandelbaar. Hij kan ook als zzp'er verder of een alternatieve invulling zoeken.''

Luisterend oor

De gemeente heeft een vertrouwenspersoon aangesteld die de agrariërs een luisterend oor of advies kan geven. ,,We hebben de indruk dat dat zeer gewaardeerd wordt", aldus d'Haens. ,,Soms is de boer echt op zoek naar een nieuwe bestemming. Er spelen soms veel emoties mee."

De verwachting is dat in de Kempen binnen nu en drie jaar circa 30 procent van de boerenbedrijven gaat stoppen. De transitie van het buitengebied is daarmee volop gaande. Ook de concurrentie is groot. Want het aantal bedrijven mag dan afnemen, het aantal dieren doet dat nauwelijks. De daling bedraagt sinds 2000 2 tot 3 procent. Alleen de hoeveelheid rundvleesvee is sterk gedaald, namelijk met 18 procent ten opzichte van 2000.

Overigens is het aantal vergunningen voor veehouderijen een stuk groter dan het aantal dat actief in gebruik is. Sommigen Bladelnaren hebben de vergunning, maar niet de dieren. Deze documenten kunnen verjaren. De gemeente heeft het recht ze in te trekken. Twee jaar geleden is geconstateerd dat de gemeente hierin achterloopt. Bladel is een project gestart daar verandering in te brengen.