Veel toeschouwers bij ‘intocht’ brug over Wilhelminakanaal in Oirschot

VideoOIRSCHOT - Onder grote publieke belangstelling is zaterdagmiddag de nieuwe vakwerkbrug geplaatst over het Wilhelminakanaal in Oirschot.

De ‘intocht’ van de brug, rond 14.45 uur, was drie kwartier vertraagd doordat de brug iets te hoog bleek voor het viaduct bij de A58. Door water in het ponton te pompen, zakte de brug de nodige centimeters. Na het lossen van het water voer de brug, begeleid door een trekboot genaamd 'Avontuur 3', richting de plek van bestemming. 

Aan beide zijden van het Wilhelminakanaal en bovenop de Prinses Irene Brigade-brug stonden honderden belangstellenden klaar voor het spektakel. Bij aankomst van de brug verstomde het geroezemoes, honderden mobieltjes staken de lucht in. 

Klus geklaard

Eenmaal aangekomen bij het deel tussen de wijk Moorland en het centrum maakte de brug  een draaiing. Twee grote vierhonderdtons hijskranen hesen de brug rond 15.30 uur omhoog en lieten de constructie in een kwartier tijd zakken op de beide pijlers. Met een team van twintig mensen - variërend van kraanmachinist tot verkeersregelaars - werd de klus geklaard. 

Projectleider Barry Kooijman van aannemer Ballast Nedam toonde zich na afloop zeer tevreden. ,,Wij zijn ontzettend trots en blij, de operatie is heel goed verlopen. De weersomstandigheden waren ook gunstig, weinig wind. De brug heeft amper bewogen.”

De nieuwe vakwerkbrug wordt geplaatst over het Wilhelminakanaal in Oirschot.
Volledig scherm
De nieuwe vakwerkbrug wordt geplaatst over het Wilhelminakanaal in Oirschot. © Bert Jansen