Jelske Loots (links) en Jak Janssen voegen hun deel bij het kunstwerkvan zorgatelier Buiten.
Volledig scherm
Jelske Loots (links) en Jak Janssen voegen hun deel bij het kunstwerkvan zorgatelier Buiten. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Vele stukjes maken één kunstwerk in Lage Mierde

LAGE MIERDE - Met zijn tong tussen zijn tanden bevestigt Jak Janssen zijn deel van het kunstwerk Smakelijk Blauw in het grote geheel. Het grote geheel stelt een kleurrijke gedekte tafel voor van 2.00 bij 2.70 meter. Het is getekend door kunstenares Jelske Loots (49) en wordt ingekleurd door alle deelnemers van zorgatelier Buiten in Lage Mierde.

Marthe Sluijter van het zorgatelier legt uit waar het idee vandaan komt. ,,Door heel het coronagebeuren ging voor het atelier de deur tijdelijk op de knip. De deelnemers behoren vrijwel zonder uitzondering tot de kwetsbare doelgroep. Maar het grote probleem is dan: wat kunnen de mensen de hele dag thuis doen? Omdat ook onze jaarlijkse expositie niet doorging, besloten we beide dingen te combineren. Het kunstwerk dat normaal gesproken op onze expositie had gestaan, werd nu door alle deelnemers als thuisopdracht gemaakt.”

Voor het kunstwerk had Jelske Loots geen specifiek voorbeeld. In totaal zijn er 54 delen in het kunstwerk, met ook nog eens 24 in de rand er omheen. Nadat Loots de tekening gemaakt had, kreeg elke deelnemer een stuk van 23 x 32 centimeter mee naar huis met daarop enkel de lijnen voor dat deel van het schilderij. ,,Iedereen kreeg er ook een teken- en schilderset bij, om ook eens andere technieken uit te proberen”, zegt Loots.

Sluijter: ,,Elke deelnemer moest deze week z’n werk aanleveren. Op 2 juni gaat het zorgatelier weer van start, maar het kunstwerk blijft nog de hele zomer aan de straatzijde onder een afdak hangen, zodat iedereen het kan bewonderen.”