Volledig scherm
Plek waar veel bomen zijn gekapt in Knegsel © Judith Evertse

Verbazing over kaalslag van bomen in Knegsel

KNEGSEL - Een groep inwoners van het Oeyenbos is verbaasd over de rigoureuze wijze waarop de gemeente bomen heeft gekapt in hun buurt.

Een ware kaalslag, anders kun je het niet noemen. Op één van de twee plekken in het Oeyenbos waar de gemeente Eersel eind februari bomen heeft laten rooien is niets meer over dan stukgehakte takken die bezaaid liggen over de bosgrond. Veel buurtbewoners werden verrast door dit beeld toen ze poolshoogte namen na de bomenkap.

Letterzetter

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er inderdaad veel bomen gerooid: 483 fijnsparren op 0,6 hectare. Het ging hier om dode of stervende exemplaren die ten prooi waren gevallen aan de keversoort letterzetter. Ook sparren met een zwakke gezondheid werden gerooid, omdat er een grote kans was dat die ook aangetast werden. In de rest van het gebied is het bos alleen uitgedund. In het kader daarvan zijn tevens zo’n 90 bomen van andere boomsoorten gekapt.

Kaal stuk bos

Buurtbewoners Alje en Roely Brouwer-die nabij het gerooide stuk bos wonen- waren ervan op de hoogte dat de kap zou plaatsvinden. Hier had de gemeente de buurt over geïnformeerd via een brief. Toch waren zij-net als andere buurtgenoten- verbaasd toen zij het kale stuk bos aanschouwden. Er leken veel meer bomen te zijn gekapt dan de bedoeling was. ,,Buren hebben staan kijken hoe de bomen werden neergehaald. Het viel hen op dat ook ongemerkte bomen werden gekapt,”aldus Roely Brouwer.

Beklag

Er zijn ,,een tiental” meldingen bij de gemeente binnengekomen van inwoners die hun beklag deden over de rigoureuze bomenkap. De bosbeheerder heeft volgens Eersel dagelijks onaangekondigd toezicht gehouden op de houtoogst: daarbij is niet geconstateerd dat er ongemarkeerde bomen werden geveld. De  gemeente geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor de manier van rooien ligt bij het ingehuurde bedrijf, omdat die het gerooide hout op stam heeft gekocht.

Rigoureus

De rigoureuze uitstraling van de kap komt door de machine die is gebruikt, volgens de woordvoerder.,,Die haalt de bomen niet alleen neer, maar zaagt die ook in stukken. Dit zorgt wel voor een kortere periode van verstoring. Bomen omzagen met kettingzagen duurt veel langer. Wel hebben we van omwonenden begrepen dat er onveilig gewerkt is. In het vervolg nemen we veilig werken op in de contracten met houtkopers.”