Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Vertraging herinrichting Hoeverstraat en Zandstraat in Westerhoven door vervuiling

WESTERHOVEN - De herinrichting van de Hoeverstraat en Zandstraat in Westerhoven heeft een half jaar vertraging opgelopen, doordat bij bodemonderzoek in beide straten zinkassen werden aangetroffen.

Deze verontreinigingen met zware metalen worden bij de start van de werkzaamheden vanaf 11 november in twee weken verwijderd. Daarna kunnen de riolen worden vernieuwd en straten opnieuw worden aangelegd. De werkzaamheden, die 1 miljoen euro kosten, moeten in het voorjaar van 2020 zijn afgerond.

Tijdens de informatieavond maandag in het gemeentehuis werden de massaal opgekomen buurtbewoners bijgepraat over de concrete maatregelen die in hun woonstraten worden getroffen.

Archeologen

De Hoeverstraat is de oude doorgaande weg tussen Westerhoven en Dommelen. Daarom zullen archeologen van de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (AVKP) een archeologische verkenning uitvoeren.

De asfaltverharding van de Hoeverstraat wordt vervangen door klinkers, waarbij de straat 30 centimeter lager komt te liggen, zodat het water vanaf de huispercelen over de weg naar de boomgaard tussen Hoeverstraat en Provincialeweg kan stromen en daar uiteindelijk in de diepe sloot naast de Provincialeweg kan wegstromen. Daarvoor moet ook deze boomgaard na de werkzaamheden worden verlaagd, waarvoor de meeste bomen eerst worden verwijderd en later weer worden teruggeplant.

Keersop

Bij het verdere verloop van het water worden drie stuwen nabij de Loverensedijk geplaatst om te voorkomen dat het water te snel via het riviertje de Keersop wegstroomt.

In de Zandstraat komt een rechthoekig plein in het midden en aan het einde van de straat komt een tractorsluis, waardoor alleen groot vrachtverkeer, zoals de vuilniswagen, die kan passeren. Dit moet voorkomen dat de Zandstraat een sluipweg blijft voor het verkeer vanuit bedrijventerrein Leemskuilen.

Pijpleiding

Uit onderzoek blijkt dat ook de exacte locatie van allerlei kabels en leidingen niet duidelijk is. Die moeten op sommige plaatsen ook worden verplaatst.

Een extra probleem is de DPO-pijpleiding die onder de Hoeverstraat doorgaat. Deze Defense Pipeline Organization-leiding heeft een 5 meter brede beschermingszone. Bewoners vrezen dat door de aanleg van de riolering de wortels van bomen worden kapotgetrokken.

Ook werd gevraagd om maatwerk, zodat huispercelen altijd bereikbaar blijven voor de hulpdiensten.