Volledig scherm
Thematafel in Vessem over woningbouw. © Ad Adriaans

Vessem wil zijn voorzieningen behouden én meer woningen

VESSEM - De gemeente Eersel wil de woningbouw in Vessem graag versnellen. Een inspiratieavond daarover trok woensdagavond ruim 150 inwoners naar Grand Café De Gouden Leeuw.

Omdat woningbouw in Vessem jarenlang nagenoeg heeft stilgelegen, wil de gemeente nu vaart maken. Op initiatief van de gemeente en Dorpsraad Vessem kregen de inwoners de gelegenheid om mee te praten over hoe hun dorp er over tien jaar uitziet. 

Aan twaalf thematafels werd woensdagavond gesproken over voorzieningen, woningen en het karakter van het dorp. Om de bouwversnelling te realiseren, zijn drie locaties in beeld. Het voormalige café De Brouwketel, Garage Van de Ven en de gebouwen van Welten, de oude school en de voormalige Rabobank.

Vanwege onder meer de architectuur wil men de gebouwen van Welten, de oude school en de voormalige Rabobank behouden. Leegstand is niet wenselijk, dus werden functies geopperd als zorg, wonen, educatie of een hotel. Op de huidige locatie van garage Van de Ven zou een woonhof voor senioren of jongeren kunnen komen, een combinatie van wonen en winkels, groen of een hotel, maar geen hoogbouw. Parkeren is een aandachtspunt. 

Geen derde café

Dezelfde invulling wordt ook genoemd voor het voormalige café De Brouwketel. Als De Gouden Leeuw en café Van de Ven blijven, hoeft er wat Vessem betreft geen derde café bij. De ene groep waardeert het karakter van het pand van De Brouwketel, voor een andere groep hoeft het gebouw niet te blijven en mag het plaatsmaken voor woningbouw. 

Als er woningen komen, wenst Vessem wijken met diversiteit zodat de doorstroming bevorderd wordt. Appartementen mag ook, maar tot maximaal drie lagen en voor verschillende doelgroepen. Ook is er behoefte aan CPO-woningen (collectief particulier opdrachtgeverschap) en zorggerelateerd wonen.

Museum

De huidige voorzieningen wil men behouden en worden goed bereikbaar genoemd. Uit een van de groepen komt de wens om iets te realiseren dat mensen aantrekt. Als voorbeeld wordt een museum genoemd. Ook zou de oude school beschikbaar gesteld kunnen worden aan startende ondernemers. 

Wat nog meer gemist wordt, zijn laadpalen voor elektrische auto’s, een kiosk en een grotere sporthal. Minpunten zijn het teveel aan doorgaand verkeer en het ontbreken van openbaar vervoer.

De gemeente gaat de input verwerken in een kansenkaart waarop ontwikkelingsmogelijkheden worden vastgelegd. Die vormen vervolgens het vertrekpunt voor de plannen met het dorp.