Archieffoto van buurtschap de Donk in Vessem.
Volledig scherm
Archieffoto van buurtschap de Donk in Vessem. © FotoMeulenhof

Vrees bij buren voor parkeerdrukte trainingscentrum in de Donk in Vessem

DEN BOSCH/VESSEM-Enkele bewoners verzetten zich in de rechtbank tegen de komst van een multifunctioneel centrum voor trainingen in buurtschap de Donk. Zij vrezen dat er parkeerproblemen ontstaan.

In dat nieuwe trainingscentrum zullen alleen lezingen en kleine exposities plaatsvinden, verklaarde Paul van Boxtel in de rechtbank. De trainer/adviseur wil voor deze activiteiten een ,,multifunctionele ruimte” bouwen op zijn perceel. Daarvoor kreeg hij vorig jaar een vergunning van de gemeente Eersel. Tegen dit besluit hebben zijn buren, Jan Vos en Peter van Lierop, beroep aangetekend.

Geen bruiloften en partijen

Het is de benaming ‘multifunctioneel’ die bij deze omwonenden argwaan opwekt. Volgens hun advocaat kunnen onder die noemer ook heel andere activiteiten dan trainingen worden georganiseerd, waarvan onduidelijk is hoeveel drukte en bezoekers die gaan aantrekken. Van Boxtel verzekerde dat er geen ,,bruiloften en partijen gaan plaatsvinden.”

Volgens het bestemmingsplan is een trainingsruimte toegestaan, maar daarin is niet voorgeschreven hoeveel personen er maximaal mogen verblijven. In de aanvraag van de vergunning zou dit evenmin zijn aangegeven. De Veiligheidsregio adviseert maximaal 37 tot 137 mensen te herbergen. Van Boxtel heeft voldoende garantie gegeven dat ,,kleinschaligheid geborgd blijft”, aldus de gemeente. De trainer is naar eigen zeggen niet van plan (veel) meer dan 50 bezoekers te ontvangen.

Parkeerplekken

De omwonenden nemen geen genoegen met deze toezegging. Voor de bouw van het centrum is een afwijking van het bestemmingsplan nodig: de gebouwen komen dichter op de openbare weg te liggen dan toegestaan. Het college mag daar groen licht aan geven, mits is onderzocht of er genoeg parkeerplekken op eigen terrein zijn. Die toetsing heeft de gemeente onvoldoende uitgevoerd, menen Vos en Van Lierop.

De gemeentelijke bezwarencommissie stelde hen op dit punt eerder in het gelijk. Eersel paste daarop haar besluit aan: Van Boxtel kreeg de vergunning, maar moest 9 parkeerplaatsen maken in plaats van 6. Die uitbreiding stelt de omwonenden allerminst gerust, volgens hun advocaat. ,,Er kunnen geen 50 mensen op 9 plekken parkeren. Er zijn geen parkeerplekken buiten het erf: dan gaan mensen langs de weg parkeren.” De omwonenden zijn eveneens bang dat de nieuwe gebouwen het cultuurhistorische karakter van buurtschap de Donk aantasten.

Uitspraak binnen zes weken.