Volledig scherm
Waarnemend Burgemeester Jetty Eugster © Jean Pierre Reijnen

Waarnemend burgemeester van Reusel Jetty Eugster: 'Je vraagt je af: is het geboefte ons te slim af?'

REUSEL-DE MIERDEN - Van alle Brabantse gemeenten werden in Reusel-De Mierden de afgelopen vier jaar de minste drugspanden gesloten in het kader van de Wet Damocles, bleek uit een enquête van de onderzoeksredactie van deze krant. Dat betekent niet dat drugscriminelen hier maar hun gang kunnen gaan, benadrukt waarnemend burgemeester Jetty Eugster.

Ze breekt haar hoofd er over, maar ze komt er niet uit. Hoe het komt dat er in haar gemeente Reusel-De Mierden zo weinig drugspanden worden aangetroffen? In vier jaar tijd werden hier maar twee drugspanden gesloten, in 2018 bleef de teller zelfs op nul steken.

Verdachte situaties

Aan haar inspanningen ligt het volgens waarnemend burgemeester Jetty Eugster niet. Ook moet men nu zeker niet het idee krijgen dat criminelen vrij spel hebben in de Kempengemeente, legt ze uit. ,,Ik heb veel en regelmatig overleg met de politie. We hebben laatst nog een campagne gevoerd waarin we burgers wijzen op het belang van melden van verdachte situaties. Van die meldingen zijn we voor een groot deel afhankelijk."

Eugster geeft aan dat er regelmatig controles worden uitgevoerd in panden, waarbij wordt gezocht naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld hennepkwekerijen. Ze wil ook benadrukken dat de gemeente niet alleen aan zet is bij de opsporing. ,,Het is een samenspel met politie en justitie."

Quote

Er ontstaat nu zo'n gedachte als: ,Jammer dat we 't niet hebben.' Terwijl het ook gewoon cijfers zijn waar je blij mee kunt zijn.

Jetty Eugster, waarnemend burgemeester Reusel-De Mierden

Controle

Binnenkort staat er weer een grootschalige controle op stapel in de gemeente. ,,Ik kan natuurlijk niet zeggen waar, om criminelen niet wijzer te maken. Het is dus niet zo dat we hier op onze handen zitten en denken: ,We zien 't wel'. En als het nodig is ben ik niet te benauwd om op te treden." Het gebrek aan sluitingen zorgt bij Eugster voor een dubbel gevoel. ,,Er ontstaat nu zo'n gedachte als: ,Jammer dat we 't niet hebben.' Terwijl het ook gewoon cijfers zijn waar je blij mee kunt zijn. Aan de andere kant vraag je je af: is het geboefte ons gewoon te slim af? Of zijn er hier gewoon geen kwekerijen? Dat lijkt niet aannemelijk. Maar wat je niet aantreft kun je niet sluiten."

Samenwerking

Reusel-De Mierden werkt op het gebied van handhaving en toezicht samen met drie andere Kempengemeenten (Bladel, Oirschot en Eersel) in VTH de Kempen. Deze uitvoeringsorganisatie heeft weliswaar regelmatig te maken met ondercapaciteit, maar dat kan niet de oorzaak zijn van een 'gebrekkige vangst' in Reusel-De Mierden, volgens Eugster.

Hoe is de Brabantse onderwereld verweven met de bovenwereld? Luister naar onze podcast, waarin we een ronde maken langs ogenschijnlijk normale plaatsen, waar men druk bezig is met (de strijd tegen) ondermijnende criminaliteit. De podcast is ook te beluisteren via AppleGoogle of Spotify.