Johan Pijnenburg, Bram Vosters, Marieke van der Meijden, Tjeu Franken, Henk van den Oord en Henri van Agt (vlnr).
Volledig scherm
Johan Pijnenburg, Bram Vosters, Marieke van der Meijden, Tjeu Franken, Henk van den Oord en Henri van Agt (vlnr). © DCI media

Wachten op een fataal ongeluk in Spoordonk

SPOORDONK - Bezorgde bewoners uit Spoordonk vragen aandacht voor de gevaarlijkste kruising van de Nieuwendijk.

Tjeu Franken, Johan Pijnenburg, Marieke van der Meijden en andere bewoners van de Nieuwendijk in Spoordonk maken zich zorgen over de kruising ter hoogte van pannenkoekhuis De Rode Haktol. De weg kruist hier met de Logtsebaan en de Steenrijt.

Van der Meijden: ,,In het verleden zijn hier verschillende dodelijke ongelukken gebeurd. Toen zijn er aanpassingen gedaan zoals het maken van sluisjes. Later werd de Nieuwendijk een voorrangsweg. Maar de ongelukken bleven komen. Ik heb heel lang met mijn kinderen meegefietst."

Zo'n vier jaar geleden is de kruising aangepast naar een gelijkwaardige kruising. De kruising zelf is iets opgehoogd, heeft een rode kleur en aan vier kanten staan de verkeersborden. Bliksemschichten op wegdek dienen als waarschuwing. De snelheid werd teruggebracht van 80 naar 60 km per uur. Toch slaan heel veel automobilisten deze waarschuwingen in de wind. Er wordt té hard gereden.

Wachten op groot ongeluk

Bram Vosters, bewoner aan de Logstebaan: ,,Je mag hier 60 kilometer per uur rijden. Maar kom hier maar gerust eens met meetapparatuur staan. Ze rijden hier zó hard door de straat, ondanks de drempels. Dan kun je elkaar ook geen voorrang verlenen." Tjeu Franken: ,,Weet je wat het probleem is? Deze kruising kan van alle kanten snel benaderd worden."

Hij is opgegroeid aan de Nieuwendijk en kent de weg op z'n broekzak. Johan Pijnenburg woont direct aan de kruising en noteert sinds 2018 het aantal ongelukken. Bijna iedere maand is het raak, soms zelfs twee keer op een dag. ,,De gemeente weet maar half hoeveel ongelukken hier gebeuren, er komt niet altijd politie aan te pas. Vaak is het blikschade. Maar het is wachten op een groot ongeluk."

De bewoners willen iedereen waarschuwen die gebruikmaakt van deze weg. En ze zouden graag een aanpassing zien door bijvoorbeeld de kruising te verleggen. ,,Of een rotonde? Knipperende verkeersborden?"

Een woordvoerder van de gemeente Oirschot bevestigt dat het kruispunt is aangepast naar aanleiding van de vele ongevallen. ,,Wat deze kruising lastig maakt, is de zogenaamde polderblindheid. Door de snelheid en lange rechte weg in gelijkmatig landschap, zie je de tegemoetkomende auto pas later."

Meer gaan monitoren

Toch voldoet de kruising aan de geldende verkeersrichtlijnen. Destijds is niet meegewerkt bij verkoop van gronden om de kruisingswegen te verleggen. De gemeente is momenteel bezig met een verkeers- en vervoersplan. ,,We gaan meer monitoren de komende jaren. Ook deze kruising is daarbij zeker nog in beeld. Maar momenteel hebben andere verkeerssituaties zoals de randweg, Moorland, Bestseweg en Lidlrotonde voorrang.”