De stenen worden met een 48-tons kraan geladen in Haaren.
Volledig scherm
De stenen worden met een 48-tons kraan geladen in Haaren. © R Ensvanginneken

Weer een kunstwerk van Jo Gijsen in De Beerzen

MIDDELBEERS - Het kunstwerk Unie van Haaren van Jo Gijsen leek in Haaren verloren te gaan. Maar in Middelbeers, waar Gijsen vele jaren woonde en werkte, krijgt het nu toch weer een plek. Het verplaatsen was nog een kunststukje op zich.

De 'Jannen' van heemkundekring Den Beerschen Aard, Jan Aerts en Jan van Vroenhoven, zijn er bijzonder content mee dat het is gelukt om nog een belangrijk werk van wijlen kunstenaar Jo Gijsen naar De Beerzen te halen. Vooral aan de heemkundekring is het te danken dat 68 van Gijsens werken inmiddels weer in het dorp te zien zijn.

De herplaatsing van Unie van Haaren leek aanvankelijk een eenvoudige klus, maar werd een echt huzarenstukje. De vier forse monolieten in Gijsens kenmerkende stijl verfraaiden sinds 1997 het Mgr. Bekkersplein in Haaren. ,,De beeldengroep stond symbool voor de vier kernen in de toen nieuwe gemeente Haaren", vertelt Aerts. ,,Zo'n drie maanden voor zijn overlijden belde hij ons, omdat hij zich zorgen maakte. Het plein werd opnieuw ingericht. Voor Unie van Haaren was geen plaats meer, en het zou mogelijk zelfs naar de puinbreker gaan. Dat ging hem aan het hart."

Prettig gespreek

De twee Jannen hadden vervolgens in Haaren een 'prettig gesprek', maar zekerheid over een overdracht kwam er nog niet direct. ,,Haaren vroeg nog een schriftelijke onderbouwing. Die heb ik daar nog persoonlijk afgegeven. Ik heb er echt wakker van gelegen", bekent Aerts.

Het kwam goed: Haaren zegde zelfs toe de monolieten te schenken, met een riante ver- en herplaatsingsvergoeding. ,,We schakelden Frans Liebregts in, van het vervoers- en grondverzetbedrijf", vertelt Van Vroenhoven.

Het verwijderen van het 45 ton zware kunstwerk had nogal wat voeten in aarde. In september zijn de mannen van de heemkunde, met versterking van Liebregts' team, twee weken doende geweest met de monolieten. ,,De drie kleinere losten gemakkelijk, maar de grootste, zo'n 4 meter hoog, bood flink weerstand. De hele fundering moest zelfs worden doorgezaagd. Toen viel de steen tijdens het transport nog in twee stukken uiteen, dat wordt nog gerepareerd", aldus Aerts.

Voor het kunstwerk is een mooie zichtplek gevonden, aan de Kuikseindseweg. ,,In 2020 wordt het onderdeel van een Jo Gijsen fiets- en wandelroute", zo besluit hij.