stockadr raad van state den haag logo
Volledig scherm
stockadr raad van state den haag logo © RvS

Wellicht streep door dwangsom fokker

DEN HAAG - De kans lijkt groot dat de Raad van State alsnog een streep haalt door een fikse dwangsom tegen een Hapertse hondenfokker, zo bleek maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Een maximale dwangsom van een ton legde de gemeente Bladel op aan een hondenfokker in Hapert. Dutch Pet Farm van ondernemer Jürgen Castelijns zou tegen de regels van het bestemmingsplan in honden verkopen die niet op zijn bedrijf aan de Dalem zijn geboren.

Volgens het bestemmingsplan mag de man enkel honden aan particulieren verkopen die op zijn fokkerij zijn geboren en opgefokt. Handel in dieren van elders is verboden op straffe van 10.000 euro per doorverkochte hond. Volgens de gemeente zijn minimaal 42 honden doorverkocht.

Op het spoor

De vraag is echter of de gemeente niet buiten haar boekje is gegaan door de dwangsom te innen. Bladel kwam de 42 vermeend doorverkochte honden op het spoor via een lijst van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarop staan de chipnummers van honden en de verblijfsadressen van de honden.

Rechter en staatsraad Sylvia Wortmann liet tijdens de zitting blijken dat zij grote twijfels heeft over het gebruik van de lijst, die er is om erop toe te zien dat fokkers en handelaars de regels voor dierenwelzijn niet overtreden. In RVO-regels staat expliciet dat de lijst niet is bedoeld voor handhavingsdoeleinden.

Een woordvoerder van de gemeente zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij dat eerder ook niet wist. ,,Zelfs als we de lijst ten onrechte hebben gebruikt, dan nog blijkt voldoende uit de gegevens dat Castelijns de volledige dwangsom van 100.000 euro heeft verbeurd." Maar ook daarvan leek staatsraad Wortmann niet erg overtuigd. ,,De gemeente heeft een steekproef bij vijf honden gedaan, terwijl de dwangsom voor 42 overtredingen is opgelegd." Ze noemt de controlegegevens 'mistig'.

Hetze

Volgens de fokker voeren de gemeente en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een hetze tegen hem en zijn familie. Hij zegt dat hij honden op andere adressen plaatste om ze daar jongen te laten krijgen. Castelijns: ,,Die honden zijn te nerveus om in kooien en kennels op mijn bedrijf te zitten. Bovendien heb ik een groot aantal honden geschonken en helemaal niet doorverkocht."

Die lezing gaat er bij de gemeente niet in. ,,Castelijns heeft een commercieel bedrijf, wij geloven er niets van dat hij een groot aantal honden weggeeft. Die zijn wel degelijk doorverkocht."

De Raad van State gaat nu bekijken of Bladel de lijst met hondengegevens wel mocht gebruiken en of de steekproef van vijf honden voldoende is om een dwangsom van een ton op te leggen.

Uitspraak volgt binnen enkele weken.