Volledig scherm
Organisatoren van de Wereldlichtjesdag in Oirschot. (V.l.n.r.): Berdien van de Ven, Mary Oomen, Christianne van de Wal, zangeres Esther van Hamsvoort en Diny van de Laar. © FotoMeulenhof

Wereld-lichtjesdag in Oirschot: Groter, maar wel intiem delen

OIRSCHOT - Samen kaarsjes branden om de pijn te verzachten van het verlies van een kind. In Oirschot wordt de vierde Wereld-lichtjesdag gevierd.

Jaarlijks, op elke tweede zondag in december, wordt sinds 1997 Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen over de hele aarde kaarsjes aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen. Ook in Oirschot wordt stilgestaan bij zo'n groot gemis.

Initiatiefnemer Berdien van de Ven organiseert samen met Christianne van de Wal, Mary Oomen en Diny van de Laar in Klooster Nazareth een troostrijke viering om stil te staan het verlies van een kind. Van de Wal: ,,Er zijn nog steeds mensen die het fenomeen van de Wereldlichtjesdag niet kennen. Berdien heeft het evenement naar Oirschot gehaald, alhoewel de parochie er al eens eerder aandacht aan besteedde, na afloop van de zondagviering. Onze eerste viering was in het Boterkerkje."

Intieme locatie

Doordat die viering drukbezocht werd, zocht de organisatie een grotere en toch ook intieme locatie. Dat is de kapel van de zusters Franciscanessen geworden. De viering staat ieder jaar in het teken van een thema, dit jaar 'Sterren'. Er zijn persoonlijke verhalen, gedichten en muziek. Inspiratie voor verzachtende woorden halen de organisatoren uit eigen werk of boeken van bijvoorbeeld schrijfster Floortje Agema.

De naam van het overleden kind wordt genoemd, sterren met namen van de kinderen worden opgehangen, daarna wordt een kaarsje aangestoken en op een enorm groot hart geplaatst. Oomen: ,,We mogen dat grote hart op standaard lenen van de parochie, heel fijn."

Van de Laar: ,,We houden deze herdenking om niet te vergeten. Ja, het is moeilijk. Maar op zo'n avond mag de pijn die je hebt, er zijn. Als je er nooit over praat of die pijn niet toelaat, dan gaat die pijn verharden, wordt het een scherpe brok. Als je pijn toelaat, dan verzacht die wond. Je bent niet alleen, pijn wordt gedeeld."

Met veel toewijding wordt zorgvuldig de komende viering voorbereid. Van de Wal denkt dat ze als team elkaar goed aanvullen. ,,De één is creatief en houdt zich bezig met de rituelen, de ander houdt zich bezig met de teksten en liedjes."

Eén liedje komt ieder jaar weer terug. 'Precious Child' van Karen Taylor Good, gezongen door Esther van der Hamsvoort. Daarnaast zingt het kinderkoor De Gouden Appeltjes onder leiding van Maria Annick Canoy.

Wereldlichtjesdag Oirschot is voor iedereen die zich betrokken voelt, ook als mensen niet uit Oirschot komen.

Wereldlichtjesdag, zondag 8 december, van 18.45-19.45 uur, inloop vanaf 18.15 uur in de kapel van Klooster Nazareth, Koestraat 35 Oirschot. Voor de organisatie is het prettig als bezoekers zich aanmelden via mail, dan zorgt zij voor een kaarsje en ster.