Volledig scherm
De polonaise op het ijs telde 352 feestvierders: een wereldrecord. Prins Jimmy d'n Urste leidde de gladde polonaise. © Jean Pierre Reijnen

Wereldrecord polonaise op het ijs in Reusel

REUSEL - ,,Yes, nu heb ik ook een wereldrecord." Als Nio Panjoel (10) van de ijsvloer komt, glimmen zijn wangen. Hij is supertrots op zichzelf, maar ook op alle anderen die met hem schouder-aan-schouder liepen om het wereldrecord polonaise op de ijsvloer te vestigen.

Een onophoudelijke stroom polonaiselopers stroomt het ijs op en als Arie Ribbens hen bij Hoevelaken linksaf dirigeert, gaat iedereen ook echt linksaf. De Reuselse winterfeesten werden zondag afgesloten met een heus wereldrecord. Dat het record het Guinessboek waarschijnlijk niet haalt, daar maalt in Reusel niemand om. Voorafgegaan door de Reuselse carnavalsprins Jimmy dun Urste en gevolgd door de Raad van Elf uit Reusel en Bladel stroomt het ijs vol en is het polonaisegevoel compleet. De muziek stuwt de deelnemers vooruit. Er is ruimte genoeg op de grote ijsvloer.

Dex Jansen (4) heeft dubbele glijders onder en heeft de aanmoedigingen van zijn vader niet nodig. Hij wordt in de kolonne voortgeduwd en hoeft zelf nauwelijks iets te doen. Aan de kant van de ijsvloer staat het ook nog eens rijen dik en zij zien jong en oud, groot en klein met de handen op de schouders zichzelf voortbewegen.

Bas Schellens hanteert de teller en hij doet zijn best om niemand die de vloer betreedt over te slaan, maar het kost hem zichtbaar moeite het tempo bij te benen.

Waardig afscheid

Het aantal van 138 personen waarmee eerder in Udenhout het polonaiserecord werd neergezet, is snel gepasseerd. De teller loopt op naar 200 en even later naar 300. Het is duidelijk: het record is binnen. ,,Dat we dit mogen beleven, is een waardig afscheid van vier weken schaatsen", glundert Wil Hermans, de voorzitter van de winterfeesten. Kort na de polonaise maakt hij de uitslag bekend: er hebben maar liefst 352 personen meegedaan. De helft met en de andere helft zonder schaatsen, geen mens in Reusel die daar om zeurt.

Zeuren werd er de afgelopen weken sowieso niet veel gedaan bij de winterfeesten in Reusel. Er kwam welgeteld één klacht binnen vanwege geluidsoverlast, maar daar stonden duizenden lachende gezichten tegenover. Ida Huijbregts, die vrijwel elke dag bij de kassa stond, kan er nauwelijks over uit. ,,Dit was genieten. Ik zag alleen tranen als kinderen mee naar huis moesten."

Volledig scherm
In Reusel werd zondag zonder problemen een nieuw record polonaise op de ijsvloer gevestigd. In totaal deden 352 mensen mee aan de polonaise. © Jean Pierre Reijnen