Volledig scherm
Op Landgoed Wellenseind in Lage Mierde begeven zich everzwijnen. © ANP

Wilde zwijnen gesignaleerd op Landgoed Wellenseind bij Lage Mierde: ‘Wandelaars hoeven zich geen zorgen te maken’

LAGE MIERDE - In navolging van Landgoed De Utrecht in Esbeek, de Neterselse Heide in Netersel en de bossen rondom Hilvarenbeek zijn er op Landgoed Wellenseind bij Lage Mierde wilde zwijnen, ook wel everzwijnen, gesignaleerd. De zoogdieren vormen geen gevaar, maar wandelaars dienen wél een oogje in het zeil te houden.

Quote

Everzwij­nen zijn schuwe nachtdie­ren en vertonen zich zelden in het bijzijn van mensen

Lex Peeters, natuuradviseur van Landgoed Wellenseind

,,En de hond aan de lijn te houden", drukt Lex Peeters, natuuradviseur van het landgoed, op het hart. ,,Everzwijnen zijn schuwe nachtdieren en vertonen zich zelden in het bijzijn van mensen. Overdag zoeken ze dekking in struiken en varens", legt de Neterselnaar uit. De zoogdieren, ook wel wilde zwijnen genoemd, werden de voorbije twintig jaar regelmatig opgemerkt, weet Peeters. Op Landgoed De Utrecht, de Neterselse Heide, maar ook tegen de Belgische grens vestigde zich een grote populatie, vult boswachter Wim de Jong hem aan.

Dat natuurliefhebbers hun hond aan de lijn moeten houden, beaamt De Jong. ,,Everzwijnen hebben flinke slagtanden. Als een loslopende hond hen benadert, zullen zij zich verdedigen, helemaal in het bijzijn van hun biggen. En dan kan het voor een hond dodelijk aflopen.” Daar voegt hij aan toe dat mensen zich in principe geen zorgen hoeven te maken, zolang de hond aangelijnd is. En zij gewoon over paden en wegen lopen.

Madeleine Bruurs, inwoonster van Hilvarenbeek, komt vaak in de natuur en ziet de dieren al een paar jaar in de bossen rondom Hilvarenbeek. ,,Volgens mij zijn niet veel mensen daarvan op de hoogte. Ze laten zich sinds dit jaar niet alleen 's nachts zien, maar ook overdag. Misschien is het daarom verstandig om mensen die gaan wandelen, paardrijden of fietsen te waarschuwen met bordjes. Zeker op de trimbaan, anders moet je wel heel hard gaan rennen.”

Bruurs heeft hierover al contact opgenomen met de gemeente. ,,Vorige week staken twee volwassen zwijnen met tien biggen over, vlak voor een amazone te paard. Dit is gelukkig goed afgelopen, maar ze waren flink geschrokken.”

Wellenseind

Landgoed Wellenseind bij Lage Mierde is sinds zaterdag 1 juni open voor publiek. Ongeveer tweederde van het terrein - dat wordt doorsneden door de beken Reusel en Raamloop - is sinds die datum toegankelijk. Bij de opening voorspelde Peeters destijds dat het landgoed veel geheimen prijs zou geven. Met de komst van everzwijnen wordt die belofte ingelost.