Volledig scherm
Monique Loomans: ,,Ik zet me in voor Luyksgestel, omdat ik het leuk vind." © FotoMeulenhof

Winnares Koperteutenprijs uit Luyksgestel: 'Ik doe 't allemaal even graag'

Ze houdt zich het liefste op de achtergrond. Maar toch moest Monique Loomans uit Luyksgestel zondag even uit de anonimiteit stappen. In een volle zaal werd ze bekroond met de Koperteutenprijs 2020.

De winnares neemt de prijzen rustig in ontvangst in restaurant Aengenaam in Luyksgestel, waar de zaal vol zit met oud-winnaars van de Koperteutenprijs. Monique Loomans (45) wordt daar gehuldigd als nieuwe supervrijwilliger met de 31e uitreiking van het speciale beeld van de Koperteut - de ultieme historische handelsreiziger van het dorp -, een geldbedrag voor een goed doel en meer. Het beeld en ook nog een bel en een oorkonde krijgen een plek op de tafel waar ze samen met haar familie van de verkiezing mag genieten.

Monique Loomans behoort in de lange rij van Koperteuten ook nog eens tot de jongsten. Maar toch vindt ze het allemaal niet nodig. "Het is wel een hele eer deze prijs te mogen krijgen maar het hoeft niet. Ik zet me in voor Luyksgestel, omdat ik het leuk vind. Het is goed dat er hier zoveel georganiseerd wordt."

Vrijwilligersgeest met de paplepel binnengekregen

De vrijwilligersgeest van Loomans heeft ze met de paplepel binnengekregen van haar vader Tinie. ,,Hij drukte me ook op het hart iets goed te doen als je ervoor gaat. Daarom blijf ik ook heel lang bij de verenigingen waarvoor ik mij inzet." Zo is Monique heel actief op de achtergrond van de plaatselijke carnavalsclub De Stekkeraopers. Ze zit in de commissies voor de jeugdzitting en het echte carnaval. "Maar voor mij geen polonaise", voegt ze daar gelijk aan toe. "Ik vier het feest natuurlijk verder wel mee hoor."

Maar niet alleen het carnaval heeft veel plezier aan haar. Ze is ook al een aantal jaren secretaris van de voetbalclub De Raven. Als korfbalster van de Luyksgestelse Stormvogels organiseerde ze twintig jaar de jaarlijkse korfbalkampen. Ook verzorgde Loomans jarenlang de trainingen voor de jeugd. De jeugd ziet haar ook bij instuif Galaxy. Daar draait ze al 28 jaar mee als vrijwilligster en bestuurslid. En in kinderdagverblijf Kiekeboe begon Loomans zich twintig jaar geleden in te zetten als pedagogisch medewerkster. De winnares doet al het vrijwilligerswerk even graag. Ze lacht. "Zolang de anderen me daar kunnen verdragen blijf ik."