Volledig scherm
Het Witte Kerkje aan de Van Dissellaan in Bladel is een rijksmonument en in 1820 gebouwd. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Witte Kerkje Bladel verkocht

BLADEL - De Protestantse Gemeente Bladel heeft haar kerkje verkocht aan stichting Boei. Daarmee worden het beheer en het onderhoud van het rijksmonument voor de komende jaren gegarandeerd. De Protestantse kerkgemeenschap huurt de kerk terug voor haar diensten.

Ook het naastgelegen gemeenschapshuis De Dissel wordt overgenomen door Boei. ,,De kerk is een rijksmonument. Dat is leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Gebouwenonderhoud is voor ons echter niet de hoofdzaak We kiezen ervoor ons te richten op het diaconale aspect. Daar hebben we de menskracht voor nodig. Maar we krimpen en vergrijzen, zoals overal. We moeten daarom niet onze kop in het zand steken'', licht kerkrentmeester Piet Matthijsse het besluit om Het Witte Kerkje te verkopen toe.

Onderhoud

Volgens Matthijse is de keuze niet bepaald door financiële tekorten van zijn gemeente. Ook de staat van onderhoud van de kerk is goed. De overgang naar Boei, een maatschappelijke onderneming gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van erfgoed, is een proces dat volgens Matthijsse al enkele jaren loopt. In die tijd zijn meerdere opties bekeken, zoals het oprichten van een eigen stichting.

Ook met de gemeente Bladel en de Maatschappij van Welstand is overlegd. ,,Het besluit roept ook emoties op. Daar hebben we tijd voor genomen. We hebben alle vertrouwen in Boei. Het is een onderneming met een maatschappelijk doel en veel ervaring en kennis op het gebied van onderhoud van monumenten.''

De huurovereenkomst loopt vijf jaar en kan steeds met vijf jaar worden verlengd. ,,Dat kan alleen door ons. Boei kan niet opzeggen'', aldus de kerkrentmeester.

De Dissel

Dat ook de gemeenschapsruimte De Dissel overgaat is interessant voor de exploitatie door Boei, denkt hij. De verhuur van de bovenruimte aan Buurtzorg en een logopediepraktijk loopt gewoon door.

Het Witte Kerkje aan de Van Dissellaan werd in 1820 gebouwd en geldt als een voorloper van de latere Waterstaatskerken. Ook het kabinetsorgel uit 1832 is een rijksmonument. De Protestantse Gemeente Bladel telt momenteel 220 leden uit de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden.