Volledig scherm
Het Fraterhuis in Reusel. © Rene Manders

Woningen in en achter Fraterhuis Reusel

REUSEL -  In en achter het Fraterhuis aan de Groeneweg in Reusel komen 24 woningen. Het college van B en W. is bereid mee te werken aan plannen van woningcorporatie De Zaligheden. Het gaat om het vroegere gebouw van de fraters waar tijdelijk statushouders zijn ondergebracht.  

Er komen zes woningen in het Fraterhuis. Achter het gebouw zelf komen achttien appartementen. Bij die achttien gaat het om woningen in de sociale huursector. Ze zijn bestemd voor ouderen. De huren voor de zes woonhuizen liggen in de wat duurdere huursector. 

De Zaligheden heeft dat voornemen duidelijk gemaakt bij de gemeente Reusel-De Mierden. ,,Het college is van mening dat dat initiatief past bij de wens van de gemeente dat er meer senioren in het centrum moeten kunnen komen wonen", zegt wethouder Peter van de Noort. ,,Daardoor wonen ze dichter bij de voorzieningen die ze nodig hebben. Dit geeft een meerwaarde aan het centrum.”

Op het Fraterhuis ligt een contract dat er gedurende vijf jaar statushouders worden opgevangen. In de beginjaren waren dat er 23. Omdat die vraag sterk is afgenomen, wonen er nu nog acht. Het contract loopt in oktober 2021 af. Hiermee werden met name Syriërs en Eritreeërs opgevangen.  

De woningcorporatie wil daarom nu al beginnen met plannen voor het Fraterhuis en het gebied er achter. Het Fraterhuis en dat deel van de Groeneweg zijn beschermd dorpsgezicht. In de plannen staat voorop dat het gebouw behouden moet blijven.