Figuranten van het Dickensfestijn in Wintelre staan alweer klaar voor de zesde editie.
Volledig scherm
Figuranten van het Dickensfestijn in Wintelre staan alweer klaar voor de zesde editie. © FotoMeulenhof

Zesde editie Dickensfestijn Wintelre in de startblokken

WINTELRE - Wintelre maakt zich op voor duizenden bezoekers op 7 en 8 december. De zesde editie van het Dickensfestijn brengt hen 150 jaar terug in de tijd.

Op een krukje in de keuken van Tamara van Gerwen liggen al weken een schooierspet, twee tollen en een touw. Ze behoren aan dochter Bo (10) die niet kan wachten totdat ze mag meedoen aan het Dickensfestijn. ,,Ik ga als bedelaar. Het tollen heb ik geleerd van mijn opa.”

Opa is Hans de Vooght, vanuit het Wintelrese gilde al vanaf de eerste editie betrokken bij de organisatie. ,,Samen met Harry Rademakers maak ik de indeling van het parcours.” Naast het gilde zijn ook vijf buurtverenigingen, toneelvereniging De Vriendenkring en carnavalsvereniging De Huifnarren bij de organisatie betrokken. Zo zorgen De Huifnarren voor de whiskystokerij, het ziekenhuisje en de dames van lichte zeden. ,,Die waren deze keer lastig te vinden, maar we hebben er toch weer een paar bereid gevonden”, zegt De Vooght lachend.

Haven

Tussen de oude gevels, marktkramen, vuurkorven en oude ambachten treft de bezoeker voor het eerst een haven aan. Op een banner van 10 x 4 meter staat een pentekening van een haven. Die komt tot leven door de aanwezigheid van matrozen, tonnenrollers en een palingroker. Nieuw zijn verder een tandarts, een draaiorgelman en een barbier.

Voordat de driehonderd figuranten de interactie aangaan met het publiek, zijn ze bij de grimeur geweest. ,,Daarvan hebben we er tien. Sommige grimeurs houden zich alleen bezig met het plakken van snorren en baarden. En zelf zijn ze ook figurant tijdens het evenement”, weet Tamara van Gerwen.

Valkerij

Natuurlijk is Scrooge van de partij, evenals deftige lieden, bedelaars, een schoorsteenveger en veldwachter. Valkerij Equipage Jacoba van Beieren is met vogels aanwezig en ook de wasstraat en bakkerij ontbreken niet. Liefhebbers van muziek en zang kunnen terecht in de Willibrorduskerk. Hapjes en drankjes zijn volop te koop.

Dickensfestijn, zaterdag 7 en zondag 8 december in het centrum van Wintelre. Zaterdag van 14.00-19.00 uur en zondag van 12.00-18.00 uur. Entree voor volwassenen bedraagt 3 euro.