Volledig scherm
Paardenroutes in Bergeijk © Gemeente Bergeijk

Zeven ton voor paardenroutes in Eersel, Bergeijk en Waalre

BERGEIJK - Initiatiefnemers van een netwerk voor paardenroutes in Eersel, Bergeijk en Waalre kunnen rekenen op ruim zeven ton subsidie.

Projectleider Erik van Nuland verwacht dat de knooppunten in het nieuwe netwerk van paardenroutes dit najaar aangelegd kunnen worden. ,,De beschikkingen voor de subsidie zijn binnen. Dat betekent dat we verplichtingen kunnen aangaan. Ik ga ervan uit dat het knooppuntensysteem in het voorjaar opengaat."

Het gaat om een project dat Bergeijk, Eersel en Waalre omvat. De gemeenten steunen het ook. De initiatiefnemers zijn tien ondernemers uit de paardensector. ,,Het maakt het bijzonder dat het bedrijven zijn die hiermee komen", zegt Van Nuland. De routes liggen er al, ze moeten alleen aan elkaar 'geknoopt' worden. Het gaat in totaal om ruim 200 kilometer.

Het netwerk lijkt op dat voor fietsers, alleen is dit bedoeld voor ruiters en voor menners van rijtuigen met paarden. De gemeente Valkenswaard heeft al zo'n netwerk. Het nieuwe Kempensysteem moet daar op aansluiten. Dat laatste geldt ook voor Belgisch Limburg. ,,Daarmee krijg je als paardenliefhebber een enorm gebied tot je beschikking." De gemeente Bladel werkt zelf aan een aansluitend netwerk.

De bedoeling is dat meer toeristen naar de Kempen komen. De ondernemers investeren zelf stevig in hun bedrijven, variërend van 10.000 tot 250.000 euro. Daar krijgen ze ook een deel van de subsidie voor. ,,Iedereen krijgt wat en iedereen weet wat hij krijgt", aldus de projectleider.

Beleef Bergeijk is de organisatie die de marketing verzorgt voor het knooppuntensysteem. Er is zestig mille beschikbaar. ,,Je hebt kaarten nodig met de routes, maar ook folders. De subsidie is voor een periode van drie jaar. Maar we willen graag dat het project ook daarna gewaarborgd blijft. Daarvoor wordt een programma opgezet. De betrokken gemeenten hebben al aangegeven dat ze het onderhoud willen doen."

Aanhaken

Van Nuland hoopt dat andere ondernemers in de Kempen op een of andere wijze aanhaken. ,,Die tien zijn fanatiek en gaan ervoor. Dit is een bijzondere gelegenheid er samen wat van te maken. Dat geldt voor andere paardenbedrijven, maar ook voor horeca, de hoefsmid en de dierenarts. We hopen dat we vijftig à honderd ondernemers aan ons kunnen binden. Dan voegen we echt iets toe."

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.