Drukte op Moorland in Oirschot
Volledig scherm
Drukte op Moorland in Oirschot © fotomeulenhof/Bert Jansen

Zorgen om verkeer op weg Moorland in Oirschot: ‘Het is hier levensgevaarlijk’

OIRSCHOT - Aanwonenden van de weg Moorland in Oirschot maken zich grote zorgen over de verkeerssituatie voor de deur. ,,Levensgevaarlijk", stellen ze.

Dagelijks zien ze hachelijke taferelen, pal voor hun woningen en appartementen. Vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, fietsende jeugd op weg naar school en sportpark, wandelaars; allemaal banen ze zich al manoeuvrerend een weg over Moorland. Het is volgens de aanwonenden 'een kwestie van tijd voordat het misgaat'. ,,Het is op drukke momenten echt levensgevaarlijk hier."

De mensen die wonen aan Moorland, de weg tussen het kanaal en de wijk Moorland, maken zich grote zorgen. Over de verkeersveiligheid én de leefbaarheid. ,,De gemeente moet echt haar verantwoordelijkheid nemen, er moet meer gebeuren dan tot nu toe is gedaan", vertellen Helmer van Steen en Jacques Metzemaekers, twee van de bewoners van Moorland.

De huidige situatie ter hoogte van Moorland is bijzonder en een gevolg van een aantal ontwikkelingen die op elkaar ingrijpen. Vanwege de bouw van de fiets- en wandelbrug over het Wilhelminakanaal is ook de zuidkade heringericht. De oude Moorland, de weg pal langs het kanaal, is inmiddels vervallen en de voormalige parallelweg, voor de huizen langs, is de nieuwe doorgaande route.

Zebrapad

Die aanpassing was voorzien in samenhang met de komst van de nieuwe randweg tussen Kempenweg en Eindhovensedijk. Die moet de wegen Slingerbos en Moorland ontdoen van het vermaledijde sluipverkeer van de A58, maar de aanleg ervan is vertraagd. ,,Het gaat nog jaren duren voordat die weg er ligt, en niemand weet precies hoelang'', zegt Van Steen. Metzemaekers: ,,Drie jaar minimaal, maar misschien wel vijf. Of tien?" Zo lang kan de huidige situatie niet voortduren, vindt de buurt. De gesprekken met de gemeente lopen al lang. Er zijn ook extra maatregelen getroffen: een tweede drempel, een zebrapad, een haakse bocht, een voetpad naast de parkeervakken, extra belijning en borden. ,,Wat we konden doen, hebben we gedaan", zei wethouder Jan Heijman vorige week nog tijdens een bewonersbijeenkomst in buurthuis De Heistal. Toch is dat niet genoeg, zeggen de omwonenden. ,,Er kan veel meer gedaan worden om het verkeer - met name de vrachtwagens - te ontmoedigen om deze route te nemen."

Vrachtverkeer

Voorstellen zijn al besproken, zoals het instellen van eenrichtingsverkeer of het weren van vrachtverkeer. Maar voor dat soort maatregelen is een grondige voorbereiding nodig, omdat het bijvoorbeeld ten koste gaat van de bereikbaarheid van bedrijven in het gebied. Volgens de gemeente lopen de onderzoeken, die nodig zijn voor een solide juridische onderbouwing.

De aanleg van de brug ligt tijdelijk even stil omdat Rijkswaterstaat extra informatie heeft opgevraagd omwille van de watervergunning, maar de werkzaamheden worden naar verwachting snel hervat. Maar ook zonder het extra bouwverkeer is de situatie al onaanvaardbaar, stellen de aanwonenden. Onvrede en ongeduld groeien, er moet snel iets gebeuren, vinden ze. Van Steen en Metzemaekers noemen het voorbeeld van het verkeer van de verderop gelegen legerbasis. ,,De gemeente had beloofd in gesprek te gaan met Defensie over de legervoertuigen die hier vaak langskomen. Op de bewonersavond vorige week wordt daarnaar gevraagd en wat horen we: 'Dat moet nog gebeuren. Tja."

De weg Moorland in Oirschot wordt gebruikt door veel verschillende verkeersdeelnemers.
Volledig scherm
De weg Moorland in Oirschot wordt gebruikt door veel verschillende verkeersdeelnemers. © fotomeulenhof/Bert Jansen