Volledig scherm
De zwanen van landgoed Wellenseind in Lage Mierde. © RV

Zwanen landgoed Wellenseind Lage Mierde beschoten met hagel

ARENDONK - Minimaal drie zogeheten kleine zwanen van een grote groep die dagelijks op landgoed Wellenseind in Lage Mierde te vinden is, zijn afgelopen weekeinde beschoten in de omgeving van Arendonk (B), net over de grens bij Lage Mierde. 

Een is dood teruggevonden, een was gewond en een derde, waarschijnlijk gewond, slaagde erin te ontsnappen. Ze bleken beschoten met hagel. 

Het landgoed meldde vorige maand met trots op Facebook dat er dagelijks een groep van 22 zwanen vanuit natuurgebied de Flaes in Lage Mierde naar Wellenseind komt. De zwanen verblijven niet op Wellenseind, maar passeren die elke ochtend en avond, wanneer ze van de slaapplaats op De Flaes naar de foerageergronden vertrekken en terugkeren. Afgelopen zondag waren het er nog maar vijftien. 

Dinsdag kreeg het landgoed te horen dat wetenschappers aan de Belgische kant van de grens vrijdag zwanen hadden gevangen en voorzien van een witte halsband met inscriptie. Zaterdag bleken er drie te zijn neergeschoten. De groep bestaat nu nog uit vijftien zwanen. Onduidelijk is wat er met de resterende vier zwanen is gebeurd. 

De toch al kleine wereldpopulatie van de kleine zwaan  neemt af, geeft landgoedmanager Lex Peeters van Wellenseind aan. Dat komt mede door het lage broedsucces van de dieren in Rusland. Zij reizen duizenden kilometers om in Nederland  te overwinteren. ,,Het is dan extra zuur als iemand het in zijn hoofd haalt om die dieren te beschieten", zegt Peeters. ,,De kleine zwanen zijn zowel in Nederland als in België zwaar beschermd.”