Klimaatschade voor het eerst officieel op agenda klimaattop, waar ontwikkelingslanden al lang voor pleiten
Schade die het gevolg is van klimaatverandering wordt voor het eerst een officieel bespreekpunt op de klimaattop die zondag is begonnen. Dat werd duidelijk tijdens de openingssessie van de VN-top in Sharm-el-Sheikh.
Tijdens eerdere klimaatconferenties werd ook wel veel over ‘verlies en schade’ gesproken, maar toen was het geen formeel onderhandelingsthema. Dat gaat nu veranderen. Vooral ontwikkelingslanden die compensatie willen van rijke landen, hebben hier jaren voor gepleit. Over de exacte bewoordingen van het agendapunt is veel discussie vooraf geweest.
Uiteindelijk is afgesproken dat wordt gesproken over ‘financieringsregelingen’ voor verlies en schade. De invulling van zulke regelingen is nog onduidelijk. Welke resultaten het gaat opleveren dat ‘verlies en schade’ (loss and damage) nu officieel op de agenda staan, valt nog niet te zeggen. Dat er formeel over wordt gesproken, komt doordat de Europese Unie en de Verenigde Staten hun verzet daartegen hebben gestaakt. Dat betekent echter niet dat ze direct een fonds zullen optuigen om arme landen te helpen met schadeherstel na overstromingen, orkanen of ander natuurgeweld dat mogelijk samenhangt met de opwarming van de aarde.
Voor de kosten opdraaien
Westerse landen waren tot nog toe nooit bereid om op te draaien voor de kosten waar arme landen mee te maken krijgen als ze bijvoorbeeld worden getroffen door extreme droogte of overstromingen.
Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat extreem weer vaker voorkomt door klimaatverandering en dat de zeespiegel stijgt door de opwarming. Mocht er inderdaad een fonds komen voor de schade die dat veroorzaakt, dan is nog de vraag hoe een verband met klimaatverandering dient te worden aangetoond.
Eurocommissaris Frans Timmermans noemt het ‘heel goed’ dat klimaat gerelateerde schade nu een officieel bespreekpunt is geworden. ,,De klimaatcrisis heeft een impact die verder gaat dan wat kwetsbare landen alleen aankunnen”, reageert Timmermans op het besluit dat hierover aan het begin van de top werd genomen.
Uitstoot terugschroeven
Het bespreekbaar maken van vergoedingen voor landen die de gevolgen van de opwarming het hardst voelen, is een steeds hardere eis van ontwikkelingslanden geworden. Ze wijzen er vaak op dat ze zelf amper hebben bijgedragen aan de uitstoot van broeikasgassen die de problemen veroorzaakt. Als er helemaal niet over wordt gesproken, wordt het moeilijker om deze landen zover te krijgen om ook hun uitstoot fors terug te schroeven.
,,We hebben oplossingen nodig die tegemoetkomen aan de diverse behoeften en een snelle opschaling van de steun mogelijk maken aan hen die dit het hardst nodig hebben”, aldus Timmermans.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKlimaattop Egypte
Zonnepanelen op daken? Wat nou als Nederland en Marokko hele Sahara ermee vol leggen?
-
PREMIUM
Bioloog: ‘Lichtvervuiling schaadt de natuur en is slecht voor de mens’
Lichtvervuiling richt grote schade aan in ons leefmilieu. Daarom pleit bioloog Johan Eklöf voor een ‘duisternismanifest’. ,,Laten we weer vrienden worden van de nacht’’, aldus de Zweedse wetenschapper. -
PREMIUMKlimaatexpeditie
Nederlands onderzoeksteam observeert smeltend Spitsbergen
Nergens verandert het klimaat zo snel als op Spitsbergen. Vijftig onderzoekers namen er vorige maand een kijkje. Wetenschapsjournalist Govert Schilling voer mee en kijkt terug op een bijzondere expeditie. -
PREMIUM
Over de droogte, en dat wat daarna kwam (of verdween)
Ze ontbraken in de jaaroverzichten, maar werden wel degelijk betreurd: tientallen beuken in de Achterhoek overleefden de droogte van 2022 niet. De Nederlandse natuur kreeg nog maar eens een klap te verwerken, en is die nog lang niet te boven. Het doet het ergste vrezen voor dit nieuwe jaar. ‘Het gaat zo snel... je voelt het gewoon door je vingers glippen.’ -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
Wereldprimeur in Assen: proef met ‘fossielvrij’ asfalt
Voor het eerst in Nederland en voor zover bekend zelfs voor het eerst in de wereld is 100 procent ‘fossielvrij’ asfalt aangebracht. Het is het meest vergaande in een reeks initiatieven om aanleg en onderhoud van wegen en fietspaden duurzamer te maken. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.