PREMIUM
Koffie kopen op het station? Breng je eigen mok mee: ‘Er moet een wegwerpbeker-schaamte ontstaan’
De aantallen zijn hallucinant: elk jaar worden op de ongeveer 400 stations in Nederland 30 miljoen papieren koffie- en theebekers weggegooid. Dat zijn er 80.000 per dag. En 3500 per uur. De NS heeft de strijd tegen deze enorme berg afval ingezet en spoort reizigers aan hun eigen mok mee te nemen: ,,Er moet een soort wegwerpbeker-schaamte ontstaan.”
De 19-jarige Daphne doet het: ze zet haar naam op een sticker, plakt ’m op een papieren koffiebeker en gooit die met een boogje in een enorme container, die pontificaal in de hal van station Utrecht Centraal staat. Zó neem je op symbolische wijze afscheid van wegwerpbekers. ,,Een heel goede actie”, stelt ze vast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Erik sluit zijn wasmachine rechtstreeks aan op de zonnepanelen: ‘Denk bijna dat ze bewust op rem trappen’
Het kost hem meer dan het oplevert. Maar het gaat Erik Jansen vooral om de uitdaging. Om te bewijzen dat het allemaal niet zo ingewikkeld is om je eigen stroom uit zonne-energie te genereren zonder bemoeienis van de energieleverancier, sloot hij zijn panelen aan op zijn elektrische apparaten. -
PREMIUM
Waarom moet het einde van de wereld zo deprimerend zijn?
Stop met dat zure vingerwijzen naar de vleesetende automobilist. Er is nu een boek dat de boel opvrolijkt en de lezer toch informeert over klimaatverandering. -
PREMIUMmet Video
Woonboot van Henriëtte ligt wéér op het droge: ‘Voor de schilders is het handig, maar leuk is anders’
Door de toenemende droogte liggen woonboten steeds vaker droog. Zo ook in de Ooijpolder bij Nijmegen. Handig voor de schilder, die om de boot heen kan lopen. Maar leuk is anders. ‘Als je op een boot woont, wil je water om je heen. Geen modderboel of zandvlakte.’ -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
PREMIUM
Nederlandse poolexpeditie verwacht ‘onheilspellende’ ontmoeting met de natuur
De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit vertrekt komende week naar het eiland Edgeøya aan de oostkant van Spitsbergen. Wetenschappers én toeristen willen de gevolgen van klimaatopwarming in kaart brengen. -
PREMIUMKoken & Eten
Edward bakt dagelijks 200 kilo (!) vlees voor Oekraïense soldaten: ‘Ik barbecue achttien uur per dag’
Kok Edward Hirschfeld pakte de grootste barbecue die hij vond, koppelde deze achter zijn auto en toog naar de Pools-Oekraïense grens. Dagelijks bakt en rookt hij 200 kilo vlees voor Oekraïense soldaten bij de frontlinie en bewoners van steden diep het land in. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.