Lucht schoner, lentes zonniger: KNMI ziet duidelijke toename zonnestraling in voorjaar
De Nederlandse lente wordt steeds zonniger. De afgelopen tien jaar steeg de zonnestraling in de lentemaanden met bijna 5 procent. Dat stelt het KNMI in De staat van ons klimaat 2022. Schonere lucht is één verklaring.
Vorig jaar was ‘het jaar met de meeste zonnestraling sinds het begin van de metingen in 1965’, aldus het meteorologisch instituut in De Bilt in de jaarlijkse samenvatting van het Nederlandse weer. Vooral tijdens de zomer en lente van 2022 baadde Nederland in het zonlicht, met 17 procent meer zonnestraling dan normaal.
Sneller opgewarmd
Dat is goed voor mensen met zonnepanelen, maar heeft ook een keerzijde: Nederland warmt nóg sneller op. Sinds begin vorige eeuw is ons land 2,3 graden opgewarmd, bijna twee keer zo veel als het wereldgemiddelde. Extra zonnestraling leidt tot meer verdamping, verdroging en een groter neerslagtekort.
Als oorzaak voor de grotere zonnestraling noemt het KNMI een afname in de bewolking. Dat komt door het vaker voorkomen van hogedrukgebieden in de lente en zomer, en dat hangt weer samen met de uitstoot van broeikasgassen, aldus klimaatwetenschapper Peter Siegmund van het KNMI.
Terugdringen van luchtvervuiling speelt ook een rol. Stof- en roetdeeltjes uit verkeer en industrie kaatsen zonlicht terug. Daarnaast stimuleren ze de condensvorming waaruit wolken ontstaan. Maar de luchtverontreiniging is sinds eind vorige eeuw flink aangepakt. Een studie van de Universiteit van Leipzig bevestigde vorig jaar: schonere lucht versterkt de aardse opwarming.
Europa snelst met milieubeleid
De Duitse meteoroloog Johannes Quaas schat dat 15 tot 50 procent van de huidige opwarming is te verklaren door schonere lucht. Europa is het continent dat het snelst opwarmt, en dat als eerste milieubeleid heeft ingezet om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Het broeikaseffect is wel dominant, stelt het KNMI. ,,Vooral in de jaren 90 had de schonere lucht zeker invloed, de laatste jaren verklaar ik vooral uit klimaatverandering’’, zegt Siegmund. Hoelang de toename van zonnestraling nog zal duren, is niet te voorspellen aldus het KNMI.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUM
Miljardair geeft bedrijf weg voor het milieu: ‘De aarde is nu onze enige aandeelhouder’
Hij vond het altijd vervelend om miljardair genoemd te worden en nu is hij het ook niet meer. De oprichter en eigenaar van buitensportbedrijf Patagonia heeft zijn hele onderneming weggegeven. -
Met video
17 graden, maar ook code geel om harde windstoten: ‘Te vroeg om de lente aan te kondigen’
Als je maandag alleen naar de temperatuur kijkt, zou je denken dat de lente eraan komt. De temperatuur komt uit rond de 14 graden in het noorden tot lokaal zelfs 17 graden in het zuidoosten van het land. ,,Maar we moeten je helaas toch teleurstellen", drukt meteoroloog Berend van Straaten de eerste lentekriebels meteen de kop in. -
1
Droogte neemt toe: mogelijk crisisteam en afspraken over verdeling water
De droogte wordt zo ernstig dat waterbeheerders vandaag bijeenkomen om te beslissen over opschaling naar ‘droogtefase 2’: dan is er officieel landelijk sprake van ‘feitelijk watertekort’, wordt een crisisteam geformeerd en treden afspraken in werking over de verdeling van water. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Spanje gaat nu al gebukt onder recordhitte
-
-
-
Supermarkten stoppen met invliegen groente en fruit: ‘Minder in de schappen’
Nederlandse supermarkten stoppen met het invliegen van groente en fruit. Maar dat maakt hun klimaatimpact niet minder, zegt landbouweconoom Willy Baltussen. ,,Het gaat meer om het signaal dat supermarkten hiermee afgeven: we moeten meer nadenken over duurzame voedselsystemen.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer