Onderzoek: Hergebruik CO2 is een mooi idee maar werkt meestal niet
De meeste veelbelovende technieken om CO2 op te vangen en te hergebruiken, leveren niet de klimaatwinst op die ervan wordt verwacht. Toepassing van die nieuwe technieken kost zelf ook weer energie. Vaak zelfs zoveel dat de totale uitstoot niet of nauwelijks naar beneden gaat.
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen dat vrijdagmiddag is gepubliceerd.
De uitkomst van het onderzoek is een fikse domper voor overheden en bedrijven die investeren in ‘Carbon Capture and Utilisation’, het opvangen en hergebruiken van CO2, om hun klimaatdoelen te halen. CO2 is een broeikasgas dat vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen, het is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.
Als je dat gas meteen opvangt bij de bron, zoals bij een energiecentrale of een cementfabriek, en het vervolgens verwerkt in nuttige chemicaliën, brandstoffen of bouwmaterialen, dan draagt dat flink bij aan de oplossing van het klimaatprobleem, zo is het idee.
Opgebruikt
De onderzoekers uit Nijmegen hebben voor 74 verschillende toepassingen onderzocht of dat echt zo is. Ze hebben dit gedaan op basis van ‘levenscyclus analyses’, waarin een product wordt gevolgd vanaf het allereerste begin, het winnen van de grondstoffen, tot het eind nadat het is opgebruikt.
De uitkomsten hebben ze gelegd naast de internationale klimaatdoelen van Parijs, waaraan ook Nederland zich heeft verbonden: halvering van de CO2-uitstoot in 2030, en vrijwel helemaal geen uitstoot meer in 2050, teneinde de opwarming van de aarde te beperken tot ver onder de twee graden, liefst anderhalve graad, vergeleken met het pre-industriële tijdperk.
Spelbreker
,,Helaas, ik voel me een beetje een spelbreker, maar slechts acht van de 74 onderzochte toepassingen voldoen aan de doelen voor 2030, slechts vier aan die van 2050”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, klimaatwetenschapper Kiane de Kleijne. Sommigen reduceren te weinig, andere zijn nog zo in ontwikkeling dat ze te laat klaar zijn om voor het halen van de doelen nog invloed te hebben.
Bij het omzetten van CO2 in brandstoffen, zoals methanol voor de scheepvaart bijvoorbeeld, komt de afgevangen CO2 alsnog vrij zodra díe brandstoffen worden gebruikt. Bij hergebruik in plastics blijkt voor het omzetten van de CO2 in iets nuttigs zoveel energie nodig te zijn, dat uiteindelijk de uitstoot nauwelijks omlaag gaat. Positieve uitzonderingen zijn bouwmaterialen, omdat de hergebruikte CO2 daar in blijft opgeslagen. En in de glastuinbouw kan hergebruik van CO2 ertoe leiden dat er in de kassen minder gas wordt gebruikt.
Er zit dus ook een positieve kant aan het onderzoek, zegt De Kleijne. ,,We weten nu wat níet werkt. Maar ook wat wél werkt. Laten we ons geld in die oplossingen steken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Innovatie werkt, volgens experts: op deze 7 manieren kan stikstofstrijd verleden tijd worden
-
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Video
Klimaatverandering: wanneer komt Nederland onder water te staan?
Deze maand komen de Verenigde Naties weer samen om met elkaar te praten over klimaatverandering tijdens COP27, een belangrijke vergadering voor Nederland. Ons land ligt namelijk onder zeeniveau, en met de huidige veranderingen in het klimaat is er een kans dat ons land deels onder water komt te liggen. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUMKlimaattop Egypte
Zonnepanelen op daken? Wat nou als Nederland en Marokko hele Sahara ermee vol leggen?
De komende twee weken komen wereldleiders in Egypte bijeen voor de inmiddels 27ste klimaattop. Op het spel staat het leven van miljoenen mensen, op de agenda vooral de lastenverdeling tussen noord en zuid.
-
Olieconcern ExxonMobil weet sinds jaren 70 al dat de olie-industrie voor klimaatopwarming zorgt
-
-
-
PREMIUM
Miljardair geeft bedrijf weg voor het milieu: ‘De aarde is nu onze enige aandeelhouder’
Hij vond het altijd vervelend om miljardair genoemd te worden en nu is hij het ook niet meer. De oprichter en eigenaar van buitensportbedrijf Patagonia heeft zijn hele onderneming weggegeven. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?