Onverwacht succes voor Biden: dwarse senator toch akkoord met klimaatbeleid
Een Amerikaanse senator die al maandenlang een omvangrijk hervormingspakket van president Joe Biden blokkeert, heeft zijn verzet gestaakt. De weg is nu vrij voor ‘het meest ambitieuze Amerikaanse klimaatbeleid ooit’.
In Washington wordt gesproken van een doorbraak. The New York Times heeft het over ‘misschien wel het grootste succes dat Biden in zijn eerste ambtstermijn zal behalen’ en ‘het meest ambitieuze Amerikaanse klimaatbeleid ooit’. Het zou leiden tot 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Dat is in lijn met de klimaatdoelen van Parijs, maar minder dan de 50 procent die Biden wilde en ook minder dan de inmiddels aangescherpte doelen van de Europese Unie: die mikt op 55 procent reductie.
Het wetsvoorstel voorziet in miljarden dollars aan fiscale maatregelen om de komende tien jaar allerlei vormen van duurzame energie te stimuleren. Zo komt er 30 miljard dollar beschikbaar voor bedrijven die zonnepanelen, windturbines en batterijen bouwen. Ook gaat er geld naar het openhouden van kerncentrales, en naar het afvangen en opslaan van CO2-uitstoot. Elektrisch rijden en het installeren van warmtepompen worden fiscaal gestimuleerd. 60 miljard dollar gaat naar het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling in de armste gemeenschappen.
,,Dit zal de grootste pro-klimaatwetgeving zijn die ooit door het Congres is aangenomen”, zei senator Chuck Schumer, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat. ,,Dit is de actie waar het Amerikaanse volk op heeft gewacht”, zei president Biden.
Doorslaggevend
De Democraten proberen al maanden het pakket aangenomen te krijgen, maar behalve de Republikeinen lag ook een van hun eigen senatoren dwars. Senator Joe Manchin is een Democraat uit West Virginia die nauwe banden onderhoudt met de kolenindustrie, waarin hijzelf ook miljoenen verdiende. Omdat de verhouding in de Senaat precies 50-50 is, waarbij de stem van vicepresident Kamela Harris dan doorslaggevend wordt, konden de Democraten zonder zijn steun geen kant op.
De ommekeer kwam nadat Manchin aangaf dat hij een beperkter pakket zou steunen. De Inflation Reduction Act, zoals het wetsvoorstel heet, omvat volgens hem nu ‘realistisch energie- en klimaatbeleid’. ,,Het investeert in de technologieën die nodig zijn voor alle soorten brandstof.” Zo wordt er ook geïnvesteerd in een gaspijpleiding in Virginia, inderdaad: Manchins thuisstaat.
Stijgende prijzen
Behalve klimaatbeleid omvat het voorstel het verhogen van belastingen voor grootverdieners, het verlagen van prijzen van medicijnen en het verminderen van de staatsschuld en tal van andere economische maatregelen. Het is geen toeval dat de Democraten de 725 pagina’s tellende maatregel ‘The Inflation Reduction Act of 2022' noemden: het accent ligt op bepalingen die bedoeld zijn om Amerikanen te helpen de stijgende prijzen het hoofd te bieden. Uit opiniepeilingen blijkt dat de inflatie de grootste zorg van de kiezers is.
De Senaat zal volgende week over het voorstel stemmen, maar dat zou nu volgens Schumer en Manchin geen probleem meer moeten zijn. Daarmee zouden de Democraten en president Biden een onverwachte overwinning behalen in de aanloop naar de congresverkiezingen in november.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'extreem slecht idee'
Waarom de populaire 'bloempotkachel' niet werkt én erg gevaarlijk is
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Groene sprong voorwaarts: energieverbruik uit zonnepanelen met bijna de helft omhoog
Een steeds groter deel van Nederland draait op duurzame energie. Zeker zonnestroom is ‘hot’, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceert. Zonnepanelen leverden vorig jaar de helft méér stroom dan in 2021. CBS-expert Cor Pierik spreekt van een ‘spectaculaire toename’. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMPiekbelasters
Opeens was de koeienstal leeg: Gert en Rianne laten zich met gemengde gevoelens uitkopen
Terwijl ze in Den Haag in spanning wachten op de lijst met grote stikstofuitstoters van minister Van der Wal, laten deze piekbelasters zich op verschillende plekken in het land al uitkopen. Zoals melkveehouders Gert en Rianne in Limburg. Of dat goed voelt? ,,Eigenlijk niet.”
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
Amerikaanse senaat buigt zich morgen over opvolger Pete Hoekstra als ambassadeur VS in Nederland
De komst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur naar Den Haag is een stap dichterbij. Shefali Razdan Duggal wacht morgen de laatste horde: de hoorzitting in de Amerikaanse senaat. -
VS wil Russische ‘handelaar des doods’ met Moskou ruilen tegen Amerikaanse basketbalster
In een poging de in Rusland gevangen genomen basketbalster Brittney Griner en een andere Amerikaan vrij te krijgen, hebben de Verenigde Staten Moskou een deal voorgesteld. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag.