Allemaal in de rij voor tompouce van de bakker: ‘Dit is wel echt het toppunt qua drukte’
Bakkers doen vandaag uitstekende zaken met hun oranje tompouces, met vaak lange rijen klanten voor de deuren. Mensen stonden soms met tientallen tegelijk te wachten op het gebak. Sommigen met succes, anderen worden teleurgesteld. ‘Maar ik sta hier al sinds 06.15 uur’, mompelt een een vrouw teleurgesteld.
Ze is een van de tientallen klanten die Bakker Koos Holtkamp uit Maassluis eerder vandaag moest teleurstellen. De tompoucen waren op bij de populaire bakker in het stadje onder de rook van Rotterdam. ,,Zo vervelend voor die mensen. Ik kan geen ijzer met handen breken, he. We staan ze met z’n twintigen te maken. Je kunt gewoon niet meer”, zegt hij tegen RTV Rijnmond. Al vroeg in de ochtend was hij door zijn voorraad heen.
Lees door onder de video.
Drive thru en dozen vol
Holtkamp was niet de enige. Her en der in Nederland stonden mensen sinds de vroege ochtend in de rij voor de plaatselijke bakker. Honderden auto's passeerden vandaag de tompouce drive thru van meesterbakker Voskamp in Spijkenisse. ,,Iedereen in Spijkenisse wil een tompouce.’’ En op de eerste dag dat Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz haar nieuwe zaak in Amersfoort opende, stond er vanochtend een 100 meter lange rij voor Anna’s Smaakatelier. De wachttijd liep er op tot drie kwartier, maar de wachtenden hadden het er voor over. ,,Ik neem ze ook mee voor bekenden, die waarderen een echt goede tompouce.”
Lees door onder de foto.
Bij Maison Pierre aan de Leusderweg in Amersfoort liep de wachttijd snel op. Daar moesten klanten ongeveer een half uur geduld hebben eer er besteld kon worden. Het mocht de pret niet drukken. ,,Het is heel gezellig, voordat je het weet ben je aan de beurt.” Ook voor een oranje tompouce van de banketbakker waar voormalig koningin Juliana vaste klant was, hadden mensen veel over. Bij bakker Hendricksen in Baarn stond vanochtend al een rij met tientallen klanten.
Lees door onder de foto.
In de winkel van Echte Bakkers NijkampStapels in Holten stonden vandaag dozen vol met oranje tompouces en overal oranjegekleurde lekkernijen te wachten op de hongerige mensen buiten. Renske Nijkamp en de andere medewerkers hadden de hele nacht doorgewerkt voor dit moment. ,,Mensen willen voor bij de koffie een tompouce hebben. Dit is wel echt het toppunt qua drukte ja’’, zegt ze.
Lees door onder de tweet.
Drukker dan vorig jaar
Volgens Nijkamp is het dit jaar nog drukker dan vorig jaar. ,,Vorig jaar kon er natuurlijk ook niks, toen was het ook druk. Maar op de een of andere manier leeft het dit jaar meer. Mensen kunnen toch niks, dus gaan ze maar tompouces eten, denk ik.’’ Hoeveel er in totaal worden verkocht, is moeilijk te zeggen, volgens Nijkamp. ,,Maar ik denk dat we sowieso half Holten wel voorzien van tompouces.’’
Ook Hema liet weten hoge verkoopcijfers te verwachten. De winkelketen scoort dit jaar waarschijnlijk een record met een miljoen tompouces die over de toonbank gaan. Ongekend, noemt de woordvoerder het. ,,We hebben ook dit jaar ingezet op vooraf bestellen, zodat we beter weten hoeveel we er moeten maken. Dat doen we met een Koningsdagspel met virtual reality op je telefoon. De bakkers gaan de hele dag en nacht door om alle tompoucefans blij te maken.”
Mensen kunnen toch niks, dus gaan ze maar tompouces eten
Het is logisch dat we massaal aan het lekkers gaan, vindt bakker Chris Vreugdenhil uit Maasdijk: de vrijmarkten, rommelmarkten en andere Koningsdagactiviteiten zijn afgelast. ,,Mensen besloten vorig jaar er thuis maar iets feestelijks van te maken. Niet alleen op Koningsdag, maar ook al eerder. Die trend zet dit jaar door. Vandaar dat we tien dagen voor Koningsdag met de verkoop van oranje gebak zijn begonnen. Het zorgt voor een recordomzet”, vertelde hij vorige week aan deze site.
Bekijk al onze video's over Koningsdag 2021 in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wilfred kijkt voor zijn werk in afvalemmers: 'Negen van de tien mensen reageren enthousiast’
Koffiedik, aardappelschillen en ja, ook de stinkende resten van je met knoflooksaus doordrenkte bezorgmaaltijd: Goud waard, willen afvalverwerkers van de daken schreeuwen. Toch belandt het in de grijze kliko. En dus in de verbrandingsoven. ,,Mensen denken: ‘vies’, maar ze moeten gaan denken: ‘compost.’” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUMKoken & Eten
Chef-koks in de rij voor 'heilige' ham die is gerijpt in de nok van een Zuid-Franse kathedraal
In het zuiden van Frankrijk worden hammen gerijpt in de klokkentoren van een kathedraal. ,,Ze hangen in de toren op 900 meter hoogte.’’ -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde zalm met little gem en citroendressing
In dit recept grillen we zowel de zalm als little gem (een soort mini kropsla) op de barbecue. Beiden krijgen hierdoor een fijne grilsmaak. Samen met de frisse citroendressing en granaatappel krijgt het gerecht een zomerse twist. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de prijzen van patat en chips omhoog zullen gaan
De prijs van patat en chips gaat omhoog. Aanhoudende droogte bedreigt de oogst van onder meer aardappelen en uien. Een kleinere oogst leidt tot minder inkomsten voor akkerbouwers en uiteindelijk hogere prijzen in de winkel, melden de akkerbouwers. ,,Je ziet nu al dat de markt reageert op de verwachte prijzen.’’