Amber (26) tapt het beste biertje van Nederland
Koken & etenHet best getapte bier van ons land drink je bij Amber Ott (26) uit Soest. Ze is de eerste vrouw die de titel Beste biertapper van Nederland krijgt.
Delen per e-mail
Hoe voelt het om als eerste vrouw de beste biertapper te zijn? ,,Het werd tijd! Er zijn veel vrouwen die fantastisch kunnen tappen, net zoals mannen. Ik doe niet mee om te verliezen, dus ik ben blij met de overwinning. Dat ik de eerste vrouw ben, maakt het extra bijzonder.”
Waarom nu pas? ,,Goede vraag. Ik denk dat het nog aan het groeien is. De afgelopen jaren doen er steeds meer vrouwen mee. Van de 48 finalisten was een derde vrouw en in de beslissende eindronde waren vijf van de tien vrouw. Ik hoop dat er na mij nog velen zullen volgen.”
Was het een moeilijke strijd? ,,Een biertje tappen is een makkie, denken mensen vaak. Maar dat is het zeker niet. Voor de finale waren er dertig voorrondes waar 1600 tappers aan mee deden. De jury beoordeelt streng op het spoelen van glazen, het afschuimen van de tap en de bolling van de kraag boven het glas, maar ook gastvrijheid is belangrijk. Dit was het eerste jaar dat we alcoholvrij bier uit een flesje in een glas moeten schenken. Dat moet met een heel andere techniek dan met gewoon bier.”
Hoe tap je het beste biertje? ,,Oefening baart kunst. Ik sta al sinds mijn 17de achter de bar. In restaurant Zuyver (waarvan Amber de eigenaar is, red.) heb ik eindeloos biertjes getapt. Belangrijk is het om het glas snel af te schuimen en het bier daarna even te laten rusten. Een goede schuimkraag is ongeveer twee vingers breed.”
Wat ga je doen met deze titel? ,,Volgend jaar mag ik in de jury zitten. Dan zit ik eens aan de andere kant! Ik denk dat een vriendelijkere, vrouwelijke aanpak goed is voor de sfeer. Die mannen jureren zo streng en serieus, daar krijg je als deelnemer de zenuwen van.”
Hoe belangrijk is zo’n NK voor de vrouwelijke biertapper? ,,Ik geloof dat het het imago van biertappen ten goede komt. Mensen willen geen laf pilsje drinken, maar kwaliteitsbier. Tappen is een echte ambacht, een prachtberoep. Ik hoop dat ik meer mensen hier enthousiast voor kan maken: vrouwen in het bijzonder.”
Zo doe je dat, een perfect biertje tappen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo komt Heineken weer tot leven in Rotterdam
Veel mensen - ook toeristen - kennen Heineken vooral van de Experience in de hoofdstad. Terwijl de brouwerij Rotterdamse wortels heeft. Die krijgen nu een gezicht in het voormalige kantoor van de bierbrouwer in Crooswijk. Het museum (en vergadercentrum) krijgt naam Heineken's Beerlab. Het wordt de kroon op het werk van Stadsherstel Rotterdam, dat al 40 jaar vervallen gebouwen-met-een-verhaal opknapt en ze een publieke functie geeft. -
Cora van Mora brengt feestnummer over bitterballen uit
Al meer dan dertig jaar prijst Cora van Mora, het alter ego van actrice Juliëtte de Wijn, gefrituurde snacks aan in reclamespots op tv. Deze passie heeft de snackkoningin nu in een feestnummer gestoken. Cora’s liedje Knallen met die ballen komt vandaag uit. -
PREMIUM
'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'
Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld. Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Wat Eten We Vandaag: Witte winterbowl
Onder een dun laagje witte kool rauwkost en witte tzatziki dipsaus zit een kleurrijke selectie gegrilde groenten. Door rijst als basis te nemen is deze bowl een complete maaltijd.
-
Koken & eten Fit met Pascale Naessens: 'Ik heb geen moment honger gehad, maar voelde me wel fitter’
Duizenden lezers van deze site deden mee aan de Pascale Naessens-challenge de afgelopen anderhalve week. De kookboekschrijfster deelde tien dagen lang drie recepten per dag. De recepten bevatten geen snelle koolhydraten, maar wél rijke producten. Vier deelnemers delen hun ervaringen. -
Wetenschappelijk Bewezen Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt? -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’