Bananen die je darmen verstoppen is fabel: dit doet de vrucht echt in je buik
Koken & etenLaura Obdeijn gelooft niet alles wat er wordt verteld over eten en drinken. Deze week duikt ze in het verhaal dat de ronde doet over bananen.
Bananen? Oeh, nee, daar moet je er vooral niet te veel van eten. Raak je verstopt van, moet je niet willen. Al jaren hoor ik af en toe iemand zeggen dat bananen niet bevorderend zijn voor de stoelgang. Een fabel, volgens zowel de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) als het Voedingscentrum. Waar die vandaan komt, kunnen ze niet zeggen, maar hardnekkig is-ie wel. ,,Ergens heeft de banaan een slechte naam gekregen, maar dat is nergens voor nodig”, zegt woordvoerder Marianne Rook.
Even wat wapenfeitjes over bananen. Ze bevatten veel kalium, dat onder meer een gunstig effect heeft op de bloeddruk, en vitaminen. Daarnaast is een banaan relatief calorierijk vanwege het zetmeel dat wordt omgezet in suiker. En hij zit vol vezels. Rook: ,,Juist dat zorgt ervoor dat dit fruit precies het tegenovergestelde van verstoppen kan doen.”
Vezels vergroten het volume van de darminhoud
Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en -gezondheid. Zo zorgen ze er in combinatie met voldoende vocht voor dat je darmen bewegen en vergroten ze het volume van de darminhoud. Het Voedingscentrum adviseert zo’n 30-40 gram voedingsvezels per dag te eten; in een kleine banaan zit 1,9 gram.
Het gaat om je gehele eetpatroon, en of je genoeg drinkt en voldoende beweegt
Een banaan obstipeert dus niet, en een ander verhaal dat soms weer opduikt, is ook niet waar: het is nooit bewezen dat ontbijtkoek laxerend werkt. ,,Er zijn wel meer van dit soort fabels”, vertelt Rook. ,,Maar er is geen bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen laxerend of verstoppend werken.”
Na een paar stukken witbrood zit de boel niet meteen op slot en met appelsap spoelt alles niet geheid lekker door. Wel kan de manier waarop je eet de stoelgang stimuleren of tegenwerken. ,,Het gaat om je gehele eetpatroon, en of je genoeg drinkt en voldoende beweegt.”
Terug naar die bananen. Rook zegt dat het jammer zou zijn als je zo’n goede bron van vezels, vitamines en mineralen weg zou laten uit je dieet vanwege verkeerde informatie. Lekker blijven eten dus. En poepen maar.
Vorige week verdiepte Laura Obdeijn zich in de vraag: waarom zit er een gat in je pastalepel?
Van welk eten ga je scheten laten en hoe werkt een voedselallergie. Op die - en meer - vragen geven experts antwoord in de serie (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Koken & eten
Mysterie opgelost: hierom zit er een gat in je pastalepel
Laura Obdeijn gelooft niet alles wat er wordt verteld over eten en drinken. Deze week probeert zij een mysterie op te lossen: wat doe je met het gat in de spaghettilepel? -
PREMIUMmet video
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch.
-
Koken & Eten
Minder afwas en lekker makkelijk: vijf gerechten waarbij de oven het meeste werk doet
Als er iets makkelijk is, dan is het wel een maaltijd die je in één pan of ovenschotel kunt bereiden. Scheelt ook weer in de afwas. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Vandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten.