Belgen enorm fier op hun frieten
Koken & etenNederlanders zijn dol op friet, maar de Belgen zijn er nog trots op ook. Sterker, misschien is het wel de friet die het volk juist bij elkaar houdt, meent voedingshistoricus Peter Scholliers.
Delen per e-mail
Eén op de drie vindt het de nationale trots van België, méér nog dan bier of chocolade, zo blijkt uit nieuwe cijfers waaruit de Belgische krant Het Laatste Nieuws put. ,,Frieten betekenen voor een Waal hetzelfde als voor een Vlaming: de frietcultuur zit in onze genen. Ze geven ons identiteit”, zegt Peter Scholliers, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en voedingshistoricus.
,,Ik heb thuis ooit werkmannen gehad uit de streek rond Doornik. Toen ze hun klus geklaard hadden, zeiden ze: ‘Maintenant, on va manger des frites à Louvain.’ Ze kwamen daar op zich niet langs op hun route naar huis, dus ik was verbaasd. Waarom daar? ‘Ze hebben daar de beste frieten van België, meneer.’ Fantastisch toch?”
Drie op de vier landgenoten zetten de goudgele staafjes in de top 3 van Belgische producten waar ze het meest trots op zijn, naast bier en chocolade. Eén op de drie zet de frieten zelfs op de eerste plaats, zo blijkt uit de enquête, in opdracht van een fabrikant van diepvriesfrieten onder duizend Belgen. ,,Geen enkel ander land ter wereld kent die frietcultuur. Ten zuiden van Parijs kom je geen frietkot meer tegen, in het noorden van Frankrijk nog wel en net over de grens in Nederland en Duitsland ook”, zegt Scholliers.
De laatste jaren zijn in België wel veel losstaande barakken verdwenen van pleintjes en dus ging er wel wat charme van de friettraditie verloren. ,,Maar de friet zelf zal altijd populair blijven. De globalisering heeft onze eetcultuur dan wel veranderd, je ziet nu zelfs in de meest banale supermarkt bijvoorbeeld sushi liggen, maar hoeveel mensen bakken er in het buitenland thuis zelf friet? In ons land heeft bijna iederéén een frietketel en olie. Ook dát is identiteit.”"
Varkensvoer
Waar en wanneer de friet precies is ontstaan, is niet duidelijk. ,,Er zijn veel mythes, zoals het verhaal dat inwoners van Dinant en Namen aan het einde van de 17e eeuw kleine visjes uit de Maas haalden en die in olie bakten. Toen de rivier dichtgevroren was, zouden ze hetzelfde gedaan hebben met aardappelen. Maar dat klopt niet: de aardappel kwam pas in de 18e eeuw ons land binnen en het vet was veel te duur.”
Toen de patat z’n intrede gedaan had, gold hij aanvankelijk als voeding voor barre tijden. ,,Iets waarvan je buik snel gevuld raakte. Later evolueerde de aardappel van ‘arm eten’ en varkensvoer naar iets elegants: men pureerde hem, kneedde hem tot een bolletje en verhitte dat tot een kroket. Maar ook dat was nogal duur, door de olie en de boter en eieren die er vaak aan te pas kwamen. Vermoedelijk is de friet zoals we hem nu kennen pas ontstaan rond 1830, in een stedelijke context. Straatventers verkochten het als snelle hap en trokken ermee naar kermissen. Daardoor had de friet iets feestelijks.”
Ook de wereldtentoonstellingen spelen een rol in de geschiedenis van de friet. ,,Daar kwamen miljoenen mensen op af. Tijdens de tentoonstelling van 1910 in Brussel schreef een Franse journalist voor het eerst over waar je in België goed kon eten. Hij werd de eerste buitenlander die onze eetcultuur benoemde én ook over frietjes sprak.” Een aardappel in ‘stokjes’ snijden was ook economisch voordeliger, voert Scholliers aan. ,,Ik denk dat iemand toevallig ontdekte dat z’n aardappelen zo sneller klaar waren en hij zo dus meer Belgen kon bedienen.”
Frietzaak
Uiteraard hebben Nederlanders andere ideeën over de oorsprong van patat. Snackdeskundige en journalist Ubel Zuiderveld vertelde tegen AD een paar jaar geleden dat het gerecht voor het eerst op een Nederlandse menukaart te vinden was in 1897, in Vlissingen. En de eerste frietzaak zag volgens hem in Maastricht, in 1909, het levenslicht.
Wellicht is dit gerecht eigenlijk van joodse origine, dacht ik toen
Maar de echte roots liggen volgens Zuiderveld, auteur van het Nationaal Snack Handboek, ergens anders. ,,Ik denk dat het de Franse joden zijn die dit voedsel bij ons hebben gebracht.’’ Keiharde bewijzen zijn er niet, maar wel veel aanwijzingen. ,,De eerste Nederlanders en Belgen die gingen frituren, hadden joodse namen. Max, Frits, Van Dam. Toen ik dat ontdekte, dacht ik: wellicht is dit gerecht eigenlijk van joodse origine. Het zou ook logisch zijn, want joodse immigranten mochten heel veel beroepen niet uitoefenen. Daarom richtten ze zich vaak op bankieren, want dat kon wel. Dat kan ook heel goed voor frituren hebben gegolden.’’
Hoog tijd dat hele wereld ‘Belgian fries’ zegt
Het steekt de Belgen wel dat hun frieten wereldwijd bekend staan als‘French fries’. Wellicht komt dat van het werkwoord ‘to french’, wat zoveel betekent als ‘in staafjes snijden’. Een andere verklaring luidt dat Britten en Amerikanen frieten leerden kennen aan het Belgische oorlogsfront, waar veel Frans werd gesproken. Frietfabrikant Lutosa wil ‘French’ nu definitief vervangen door ‘Belgian’ en lanceert daarvoor een petitie. Vanaf 2021 zal Lutosa trouwens Belviva heten, om de Belgische frietcultuur te benadrukken. In afwachting daarvan verschijnt de nieuwe naam nu al op een deel van het assortiment.
Met stoofvlees smaken ze wel heel lekker:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow. -
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
PREMIUM
Bij Ola kom je niet voor het eten maar voor een avondje uit
Naast een ijssalon, waar ze vrij ongebruikelijke smaken verkoopt, opende kunstenares Ola Lanko (33) onlangs het experimentele restaurant Diptych. Het favoriete materiaal van de autodidact: stikstof. -
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet.
-
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
Albert Heijn test bezorgrobot in Eindhoven
Supermarkt Albert Heijn is vandaag een proef met een bezorgrobot begonnen. De robot bezorgt bestellingen aan klanten op de High Tech Campus in Eindhoven. De proef, die in maart werd aangekondigd, duurt twee weken.