Besparen op je eten? Zo eet je lekker en goedkoper
Koken & EtenSnel klaar. Goed voor je lijf. Goed voor je budget. Diëtist Sandra Bekkari vertelt hoe zij boodschappen doet en deelt haar slimme bespaartips voor in de keuken. Met drie recepten voor voordelige gerechten.
1 Eet met de seizoenen
,,Mijn ingrediënten zijn (vaak) seizoensproducten. Verse producten zijn altijd goedkoper en lekkerder als ze ‘in het seizoen zijn’. Hang bij wijze van geheugensteuntje een seizoenskalender voor groenten en fruit op de koelkast.” Het Voedingscentrum heeft een handig overzicht.
2 Koop bij de producent
,,Ik winkel (soms) bij de boer. Recht van het veld zijn groenten en fruit voordeliger. En lekker vers.” Check bijvoorbeeld Lekkerder of Lekkerdichtbij voor een adres in je buurt.”
3 Plan vooruit
,,Ik maak een weekplanning. Gaan winkelen met een weekmenu in gedachten brengt niet alleen rust in je hoofd, het zorgt er ook voor dat je geen overbodige voedingsmiddelen koopt. Minder ondoordachte aankopen = minder overschotten of producten die onopgemerkt over de datum gaan.”
4 Sla vlees en vis een keer over
,,Ik las een (extra) veggiedag in. Niet de groenten, maar het vlees en de vis maken doorgaans de rekening hoog. Kook je dus een keertje extra met peulvruchten en veel groenten, dan scheelt dat weer een beetje op de supermarktbon.”
5 Soms is een pakje wel zo handig
,,Kies voor één goede smaakmaker in plaats van vele. Currypasta bevat veel verschillende kruiden maar je hoeft maar één potje te kopen. Nog goedkoper? Tegenwoordig vind je ook heel wat currymengelingen in gedroogde poedervorm.
6 Maak zelf je snacks
,,Ik bak tussendoortjes zelf. Zo kan je ze niet alleen voordeliger, maar ook een stuk gezonder klaar maken. Wat niet meteen mee naar school of het werk kan, blijft nog een maand goed in de diepvries.”
7 Kook vaker zelf
,,Ik beperk afhaalmaaltijden. Natuurlijk is het superleuk om af en toe lekker lazy een maaltijd af te halen of te laten bezorgen. Maar: je kan natuurlijk ook zelf (een stuk goedkoper) voor je favoriete snelle hap zorgen. Zelf (lichtere) pizza’s maken op vrijdagavond? Dat doe je in een handomdraai. En je legt er nog wat extra groente bovenop.”
8 Maak zelf je ontbijt
,,Ik maak zelf granola of ontbijtgranen. Een kant-en-klare granola kan makkelijk zijn, maar granola zelf maken is natuurlijk goedkoper, en je weet wat je eraan toevoegt. Sommige granola’s zitten echt bomvol suiker.” Een voorbeeld van een lekker ontbijt is bananenbowl met pangranola.
9 Koop vooral onbewerkt
,,Ik koop mijn voeding in haar puurste vorm. Dus: niet bereid, niet voorgesneden, niet gekruid en niet voorverpakt. Pure, onbewerkte voedingsmiddelen zijn meestal budgetvriendelijker.” De voordelen van onbewerkt eten, vind je hier.
10 Gebruik je diepvries slim
,,Ik heb diepvriesfruit en -groenten in huis. Die zijn soms goedkoper dan de verse variant die op dat moment niet in het seizoen is. Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen, maar zijn vaak flauwer van smaak, dus proeven en bijkruiden is een belangrijk aandachtspunt. Diepvriesfruit komt van pas in smoothies, ijsjes of nicecream (ijs gemaakt van bevroren fruit).” Frozen bliss balls zijn een lekkere, verantwoorde snack, die je makkelijk zelf maakt.
Bekijk hier de video’s voor tips en inspiratie voor in de keuken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.” -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Chocoladeletters uit de supermarkt met fairtradekeurmerk: bekende merken vallen tegen
Zo’n letter van melkchocolade smaakt net even beter als-ie een fairtradekeurmerk heeft. Ze zijn er in overvloed, maar welke zijn ook lekker? Ons panel proeft er negen.