Besparen op je eten? Zo eet je lekker en goedkoper
Koken & EtenSnel klaar. Goed voor je lijf. Goed voor je budget. Diëtist Sandra Bekkari vertelt hoe zij boodschappen doet en deelt haar slimme bespaartips voor in de keuken. Met drie recepten voor voordelige gerechten.
1 Eet met de seizoenen
,,Mijn ingrediënten zijn (vaak) seizoensproducten. Verse producten zijn altijd goedkoper en lekkerder als ze ‘in het seizoen zijn’. Hang bij wijze van geheugensteuntje een seizoenskalender voor groenten en fruit op de koelkast.” Het Voedingscentrum heeft een handig overzicht.
2 Koop bij de producent
,,Ik winkel (soms) bij de boer. Recht van het veld zijn groenten en fruit voordeliger. En lekker vers.” Check bijvoorbeeld Lekkerder of Lekkerdichtbij voor een adres in je buurt.”
3 Plan vooruit
,,Ik maak een weekplanning. Gaan winkelen met een weekmenu in gedachten brengt niet alleen rust in je hoofd, het zorgt er ook voor dat je geen overbodige voedingsmiddelen koopt. Minder ondoordachte aankopen = minder overschotten of producten die onopgemerkt over de datum gaan.”
4 Sla vlees en vis een keer over
,,Ik las een (extra) veggiedag in. Niet de groenten, maar het vlees en de vis maken doorgaans de rekening hoog. Kook je dus een keertje extra met peulvruchten en veel groenten, dan scheelt dat weer een beetje op de supermarktbon.”
5 Soms is een pakje wel zo handig
,,Kies voor één goede smaakmaker in plaats van vele. Currypasta bevat veel verschillende kruiden maar je hoeft maar één potje te kopen. Nog goedkoper? Tegenwoordig vind je ook heel wat currymengelingen in gedroogde poedervorm.
6 Maak zelf je snacks
,,Ik bak tussendoortjes zelf. Zo kan je ze niet alleen voordeliger, maar ook een stuk gezonder klaar maken. Wat niet meteen mee naar school of het werk kan, blijft nog een maand goed in de diepvries.”
7 Kook vaker zelf
,,Ik beperk afhaalmaaltijden. Natuurlijk is het superleuk om af en toe lekker lazy een maaltijd af te halen of te laten bezorgen. Maar: je kan natuurlijk ook zelf (een stuk goedkoper) voor je favoriete snelle hap zorgen. Zelf (lichtere) pizza’s maken op vrijdagavond? Dat doe je in een handomdraai. En je legt er nog wat extra groente bovenop.”
8 Maak zelf je ontbijt
,,Ik maak zelf granola of ontbijtgranen. Een kant-en-klare granola kan makkelijk zijn, maar granola zelf maken is natuurlijk goedkoper, en je weet wat je eraan toevoegt. Sommige granola’s zitten echt bomvol suiker.” Een voorbeeld van een lekker ontbijt is bananenbowl met pangranola.
9 Koop vooral onbewerkt
,,Ik koop mijn voeding in haar puurste vorm. Dus: niet bereid, niet voorgesneden, niet gekruid en niet voorverpakt. Pure, onbewerkte voedingsmiddelen zijn meestal budgetvriendelijker.” De voordelen van onbewerkt eten, vind je hier.
10 Gebruik je diepvries slim
,,Ik heb diepvriesfruit en -groenten in huis. Die zijn soms goedkoper dan de verse variant die op dat moment niet in het seizoen is. Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen, maar zijn vaak flauwer van smaak, dus proeven en bijkruiden is een belangrijk aandachtspunt. Diepvriesfruit komt van pas in smoothies, ijsjes of nicecream (ijs gemaakt van bevroren fruit).” Frozen bliss balls zijn een lekkere, verantwoorde snack, die je makkelijk zelf maakt.
Bekijk hier de video’s voor tips en inspiratie voor in de keuken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Chocoladeletters uit de supermarkt met fairtradekeurmerk: bekende merken vallen tegen
Zo’n letter van melkchocolade smaakt net even beter als-ie een fairtradekeurmerk heeft. Ze zijn er in overvloed, maar welke zijn ook lekker? Ons panel proeft er negen. -
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden.
-
Wat Eten We Vandaag: Mexicaans garnalenpannetje
-
-
-
VAN DE LEZER
‘Help mee, eet de wereld mooier’
Maandag was het de internationale dag van de biodiversiteit. Een belangrijke dag om bij stil te staan, vindt Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie, want de biodiversiteit in Nederland – en elders in de wereld – neemt sterk af. Volgens Dingemans kun je elke dag bijdragen aan de bescherming van de biodiversiteit.Cranendonck, Eindhoven, Deurne, Son en Breugel, Helmond, Someren, Bladel, Oirschot, Gemert-Bakel, Eersel, Bergeijk, Laarbeek, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Veldhoven, Asten, Waalre, Reusel-De Mierden, Valkenswaard -
Wat Eten We Vandaag: Oreo cheesecake bars
Met deze makkelijke no-bake Oreo cheesecake bars zet je een goddelijk dessert op tafel waar je niet vanaf kan blijven. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar het resultaat is verrukkelijk. Ook lekker als zoet tussendoortje.