Volledig scherm
PREMIUM
Bianca Roemaat schreef een boek over menukaarten. © Jan Ruland van den Brink

Bianca strijdt tegen vage menukaarten: ‘Zuurgraad? Dat klinkt niet lekker’

Koken & etenEen bedje van sla, lamellen van prei of een bonbon van zalm. Om de restaurantgast te verleiden, halen restaurateurs en hun koks heel wat creatief taalgebruik uit de kast. Dat leidt tot hilarische teksten maar onbegrijpelijke menukaarten, vindt journalist Bianca Roemaat. Ze gaat er de strijd mee aan.

,,Bij een bonbon denk ik aan een chocolaatje, maar niet aan een stuk zalm dat opgerold is in de vorm van een bonbon’’, zegt de Doetinchemse Roemaat nuchter. En een ‘pallet’ kaas? ,,Dan krijg je wel heel veel kaas. Het mag met een l minder: een palet.’’

Roemaat komt bij horecazaken over de vloer in heel Nederland. Vaak om te eten en daarover te schrijven, maar ook om met de ondernemers in gesprek te gaan over zaken als de menukaart. ,,In mijn ogen zijn menukaarten het ultieme communicatiemiddel’’, zegt ze. ,,In deze tijd waarin alles online gaat, is de kaart – en niet te vergeten het krijtbord – er gelukkig nog.’’

Maar omdat er volgens de journalist ontzettend veel fout gaat in dat belangrijke communicatiemiddel, geeft ze de workshop ‘Boost je menukaart!’ en is er nu het boek Wat maak je me nu!?.

  1. ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’
    Video

    ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’

    De passie spat er vanaf als je met Tess Posthumus praat over cocktails. Ze vertelt enthousiast over het vinden van de juiste mix tussen alcohol, kruiden en fruit. Of over welk glas en welke garnering je het beste kunt gebruiken. Laat het maar aan de Amsterdamse (30) over, ze is niet voor niets de beste vrouwelijke bartender ter wereld. De favoriete cocktailrecepten van Tess zijn verwerkt in haar nieuwe boek Masterclass: Cocktails.